Çöplükte keşif var

Güncelleme Tarihi:

Çöplükte keşif var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 11:13

İZMİR’de çevreci avukatlar Murat Fatih Ülkü ve Senih Özay’ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne karşı açtığı davada, mahkeme 11 Aralık Cuma günü bilirkişilerle birlikte saat 13.30’da keşif yapacak. Bilirkişiler keşif sonrası hazırlayacakları raporu mahkemeye sunacak.

Haberin Devamı

İzmir’de yıllardır çözüm aranan, gerek yerel yöneticiler gerekse siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin tartışmalarına sahne olan, kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesisle ilgili yerin Yamanlar Dağı etekleri olarak belirlemesinin ardından çevreci avukatlar Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü, İzmir 5. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İki avukat, İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın metropol sınırlar içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemle çözümü için Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin, 29 Ağustos 2014 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etti. Davaya yöre halkı ile İzmir Barosu ve fotoğraf sanatçıları da müdahil oldu.

Avukat Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, Karşıyaka ve İzmir’de yaşayanları doğrudan etkileyeceğini ve zarar vereceğini öne sürdükleri bu projeyle ilgili tartışmaların kısır siyasi polemiklerin içine hapsedildiğini savunarak, "Önemli zararlar vereceği konusunda bilimsel rapor ve ciddi kuşkular bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine yapılması planlanan katı atık (çöp) tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin kararın iptalini talep etmek gerekmiştir" dedi. İzmir 5. İdare Mahkemesi, son duruşmada tesisin kurulacağı yerde keşif yapılmasına karar verdi. Mahkeme tarafından seçilen çevre mühendisi, hidrojeolog, jeoloji ve inşaat mühendisi, halk salığı akademisyenleri, yer seçiminin uygun olup olmadığı konusunda tesisin yapılacağı alanda 11 Aralık Cuma günü saat 13.30’da keşif ve inceleme yapacak. Bilirkişiler keşif sonrası hazırlayacakları raporu mahkemeye sunacak.

Avukat Murat Fatih Ülkü, "Karşıyaka-Yamanlar bölgesine katı atık (çöp) tesisi yapılmasının, su kaynaklarını kirleteceği, hakim rüzgarlar nedeniyle İzmir geneline yayılabilecek koku ve hava kirliliği yaratacağı, tarımsal üretime zarar vereceği, İzmir’in önemli bir ekolojik bölgesine ağır zarar vereceği düşünüldüğünde, proje ile ilgili yer seçiminin yanlış olduğu açıktır. Ancak, bu kadar önemli, Karşıyaka ve İzmir’de yaşayan yurttaşlarımızı doğrudan etkileyecek ve zarar verecek bu proje ile ilgili tartışmalar, ne yazık ki kısır siyasi polemiklerin içine hapsedilmiş, sonrasında da son derece bilinçli bir tercihle unutulmaya terk edilmiş görünmektedir. Bu nedenle, önemli zararlar vereceği konusunda bilimsel rapor ve ciddi kuşkular bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine yapılması planlanan katı atık tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin kararın iptali için açtığımız ve yöreden yurttaşların, İzmir Barosu’nun, fotoğraf sanatçılarının müdahil oldukları davaya katılmaları için herkesi çağırıyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!