Ciğerimizi yaktılar

Güncelleme Tarihi:

Ciğerimizi yaktılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Lodosun hızının 100 kilometreye ulaştığı günde yakılan cehalet ateşleri ormanlarımızı kül etti. Ege'de bir günde, tam 657 hektar yeşil alan karalara büründü.

EGE'de orman yangınları sezonu erken açıldı. Şiddetli fırtından kopan yüksek gerilim hattı telleri ve dikkatsizce yakılan ateşler nedeniyle 29 ayrı yerde çıkan orman yangını, cennet Ege'yi adeta kavurdu.

Ekipler hazır değil

ASKERİ birlikler, vatandaşlar, orman ekipleri ardarda gelen yangın ihbarlarına yetişemedi. Orman yangın söndürme ekiplerinin Haziran'dan itibaren tam faaliyete geçecek olması yüzünden, müdahalede de yetersiz kalındı.

270 haneli köy kül

ÇANAKKALE'nin Yenice İlçesi'nde 270 haneli Çamoba Köyü kül oldu. Evler önceden boşaltıldığından can kaybı olmazken, yüzlerce büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu.

6 kişi gözaltında

GECE boyu süren yangınlar sabaha karşı kontrol altına alındığında ortaya korkunç bir tablo çıktı. Daha yangın mevsimi başlamadan 657 hektar ormanın kül olduğu anlaşıldı. Yangınlarla ilgili 6 kişi gözaltına alındı.

Köyde sadece cami kaldı

ÇANAKKALE'nin Yenice İlçesi'nde çıkan orman yangını, felakete dönüştü. Ballıca sınırında bir köylünün ateş yakması ya da izmarit atması sonucu çıktığı belirlenen yangın, Çamoba, Diloba, Sediroba, Soğucak, Sarıçayır ve Daban köylerini tehdit etti. Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ve çevre ilçelerden gelen söndürme ekipleri, jandarma ekipleri ve vatandaşların yangını söndürme çabaları fırtınaya yenik düştü. 270 haneli Çamoba Köyü'nde cami hariç köyün tamamı kül oldu. Evler boşaltıldığı için yangında ölen ya da yaralanan olmadı. Daban Köyü'nde de 30 evle 70 ahır yandı. Çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu. Evlerini, eşyalarını, hayvanlarını kaybedenler gözyaşlarına boğuldu. Yangın sabah saatlerinde kontrol altına alınırken, 160 hektar kadar orman alanı da kül oldu. Şiddetli rüzgarın devam ettiği yöreye çadır ve yemek gönderildi.

Duman zehirledi

YANGINDA, Adaküre Köyü'nde kestane ağaçlarıyla kaplı tepelikteki bir ev tamamen yandı. Söndürme çalışmalarına katılan 4 kişi de dumandan zehirlenerek Beydağ Sağlık Ocağı'nda tedavi altına alındı. İlk belirlemelere göre 80 hektar kestane ağacı kül oldu.

TİRE'nin Büyükkale köyündeki çamlıkta dün öğlen başlayan yangın Büyükkale, Alaylı ve Akyurt köylerini çembere aldı. Gece kontrol altına alınan yangın 8 hektarlık alanı kül etti. Balıkesir'in Sındırgı ilçesine 20 km uzaklıktaki Şahinkaya Köyü’nde 30 hektar orman kül oldu. Burhaniye’ye bağlı Sübeylidere ve Kırtık köylerinde 8.5 hektar orman alanı yandı. Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı İlyasalan Köyü, Lapseki'nin Dışbudak Köyü, Çan'ın Tepe ve Keçiağılı köylerinde elektrik tellerinin kopması nedeniyle çıkan yangınlar kontrol altına alındı. Toplam 35 hektar orman alanının yandığı bölgelerde soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Kömür yapacaklardı

MANİSA'nın Turgutlu İlçesi'nde üç ayrı yerde çıkan orman yangınında toplam 150 hektar alan kül oldu. İlçede ilk yangın dün (Çarşamba), öğle saatlerinde Yunusdere Çayıralan mevkiinde çıktı. Odun kömürü elde etmek için bilinçsizce ateş yakan Davut Gürçam, fırtına nedeniyle alevleri kontrol edemedi. Ormanlık alana sıçrayan alevler, orman ve jandarma ekipleriyle, köylülerin çabası sonucu sabaha karşı kontrol altına alındı. Yangında 48 hektar orman kül oldu. Davut Gürçam gözaltına alındı.

İLÇEDE aynı saatlerde, Kuşlar Köyü Söğütçük mevkiinde yine odun kömürü yapmak için ateş yakan İbrahim Çavdar, yangın çıkardı. Rüzgarın da etkisiyle aniden büyüyen yangında 100 hektar orman alanı kül oldu. Çavdar, gözaltına alındı. Turgutlu Kayrak ile Gökgedik mevkilerin arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın da 2 hektar yeni ormanın yok olmasına neden oldu.

Ot yerine ormanı yaktı

İZMİR'in Beydağ İlçesi'ne bağlı Adaküre Köyü ve Beyköy ile, Ödemiş'e bağlı Bıçakçı Köyü'nde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınları kontrol altına alındı. Beydağ Adaküre Köyü Abuhayat Mevkii'nde kestane ağaçlarının altındaki otları üç ayrı noktada biriktirip temizlemek için ateşe verdiği belirlenen bir kişi gözaltına alındı.

Tarla açmak için yakmış

ÇAN'ın Ozancık Köyü'nde de öğle saatlerinde tarla açmak için yakılan ateşten çıktığı belirlenen orman yangını 35 hektar alanı kül etti. Yangını çıkardığı belirlenen Sefer Soyar (60), yakalanarak gözaltına alındı.

MANİSA'nın Akhisar ilçesine bağlı Zeytinliova beldesi Sabancılar Köyü'nde de 60 hektar ağaçlandırma sahası kül oldu. Yangını kuru ot yakmak için çıkardığı belirlenen Ali Girgin (49) ve İsa Kemerli (32) gözaltına alındı. Kırkağaç ilçesine bağlı İlyaslar beldesinde de 1.5 hektar koru ormanı yandı.

YANGIN alanlarında hasar tespit çalışmaları devam ederken Balıkesir Orman Bölge Müdür Yardımcı Ömer Baydar, ‘‘Zarar yüz milyarlarla ölçülemez, yanan orman alanlarının yeniden oluşması için en az 15 - 20 yıl gerekir. milli servet yıllar sonra ediniliyor ama bir anda yok oluyor'' dedi.

Hektar başına zarar 9 trilyon

EGE Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençoğlu, Türkiye'de orman yangınlarından doğan zararın yanlış hesaplandığını savundu. Gençoğlu, Almanya'da yapılan hesaplamada bir ağacın kereste değerinin yanısıra, hava temizliği, korbondioksit dengesi, erozyonu önlemesi, gürültüyü önlemesi, su kaynaklarına olumlu katkısı gibi fonksiyonel faydalarının da ortaya konduğunu açıkladı. Böylece yetişmiş bir ağacın yılda 2 bin marklık katkı sağladığının hesaplandığını bildiren Gençoğlu, yangınların korkunç faturasını şu şekilde açıkladı: ‘‘Bu hesaba göre yetişmiş bir ağacın bir yılda 580 milyon liralık fonksiyonel faydası var. Yanan bir ağacın 30 yıl sonra yerine geleceğini düşünürsek bu süre içindeki bir ağacın yarattığı ekonomik kayıp 17 milyar 400 milyon liradır.

Yenilenmesi 500 milyon lira

Bir hektarda en az 10 yetişmiş ağaç zarar görse burasının eski haline gelinceye kadar kaybımız 170 milyar 400 milyon liraya ulaşır. Hektarda 50 ağacın zarar gördüğünü düşürsek hektar başı zararımız 8 trilyon 500 milyar liradır. Ayrıca bir hektarlık alanın ağaçlandırılması için harcanacak para 500 milyon liradır. Bu rakamlar aslında gerçek zararın boyutlarının ne kadar büyük olduğunu göstermeye yetiyor.’

BALIKESİR

Merkez-Tayyipler 25 hektar, bozuk kızılçam ormanı

Sındırgı-Seydan 30 hektar, kızılçam-karaçam ormanı

Burhaniye-Sübelidere 5 hektar, karaçam, kızılçam

Burhaniye-Kırtık 3.5 hektar, kızılçam ormanı

Kepsut Kansız Köyü 3 hektar, meşe ormanı

İvrindi-Kiraz Köyü 7 hektar, karaçam ormanı

İvrindi-Korucu 3 hektar, bozuk kızılçam ormanı

Savaştepe-Tavşancık 3 hektar, bozuk kızılçam ormanı

Ayvalık-Sarılar 2 hektar, kızılçam ormanı

Balya-Gençkoru 5 hektar, kızılçam ormanı

Dursunbey-Gökçedağ 2 hektar, kızılçam ormanı

Havran-Çınarlıhan 2 hektar, kızılçam ormanı

Havran-Karalar Köyü 3 hektar, kızılçam ormanı

Havran-Şapcı Köyü 1 hektar, meşe ormanı

ÇANAKKALE

Merkez-İntepe 30 hektar, kızılçam

Yenice-Çamoba, Ballıçay Sarıçay, Taban 160 hektar

Çan-Ozancık 40 hektar, kızılçam, meşe, ceviz

Biga-İnova, Kaynarca 30 hektar, bozuk meşelik

MANİSA

Turgutlu-Yunusdere, Kuşlar, Kayrak 150 hektar,

Akhisar-Sabancılar 60 hektar, ağaçlandırma sahası

Kırkağaç-İlyaslar 1.5 hektar, koru ormanı yandı.

İZMİR

Beydağ-Adaküre Köyü 80 hektar, kestanelik

Beydağ-Beyköy 2 hektar, makilik

Ödemiş-Bıçakçı 1 hektar, kızılçam

Tire-Büyükkale 8 hektar, çamlık

TOPLAM 657 hektar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!