CHP’de Balbay şoku

Güncelleme Tarihi:

CHP’de Balbay şoku
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 21:13

Ergenekon soruşturması kapsamında yattığı Silivri Cezaevi’nde CHP İzmir 2. Bölge ikinci sıradan milletvekili seçilen gazeteci-yazar Mustafa Balbay’ın tutukluluğunun kaldırılmayacağı haberi partilileri şoke etti.

Haberin Devamı

CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, yapılanın milletin iradesine ve İzmir halkına saygısızlık olduğunu söyledi. Balbay hakkında kesinleşmiş hukuki karar olmadığını belirten Bayır, “Yargı süreci devam ediyor. Evrensel hukuk ilkeleri der ki, henüz yargılanması bitmemiş biri masum sayılır. YSK’nın hem Haberal’ı hem Balbay’ı aday olarak kabul etmesi normaldir. Çünkü hukuken aldıkları bir suç yoktur. Balbay ne yapmıştır? Türkiye’yi mi bölmüştür? Terör örgütü üyesi midir? Bu kadar güçlü kanıtlar vardıysa bu belgelerle neden mahkumiyet kararı çıkmadı? Demek ki ellerinde somut belge yok. Yargılama süreci devam ediyor. Kararda çifte standart var. BDP’li Sabahat Tuncel bu şekilde serbest bırakılmıştır. Biz bunu kesinlikle reddediyoruz. İzmir seçmeni, halkımız ve partim adına vekilimi istiyorum. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazımızı yapacağız. Buradan sonuç alamazsak Meclis gereğini yapacaktır diye düşünüyorum” dedi. Tacettin Bayır, CHP örgütünün karara karşı sokakta eylem yapıp yapmayacağı yönündeki soruya, “Bir üst mahkemeye yapacağımız itirazı bekleyip ondan sonra karar vereceğiz” karşılığını verdi.
Konuşma balkonda kaldı
CHP İzmir milletvekillerinin karara tepki ise şöyle oldu:
Aytun Çıray: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta Meclis’te yazan ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözünden söz eder. Ancak alınan bu karar milli iradeye olan saygısızlıktır. Diğer yandan Başbakan bizzat kendisi yasaklıyken CHP büyük bir demokrasi örneği göstererek Meclis’e girebilmesi için gerekli değişikliklerin yapılmasına destek verdi. Bakacağız ve göreceğiz. AKP samimi mi değil mi bakacağız. Bu, AKP için bir testtir. Bu olay Başbakan’ın balkon konuşmasının balkonda kaldığının göstergesidir.
Musa Çam: Demokratik bir karar değil. Balbay’ın salıverilmesi gerekirdi. Türkiye’de mahkemeler AKP tarafından kuşatılmış durumda. Bu kuşatılmışlığın altında verilmiş bir karar. Tutuklu vekillerin serbest bırakılması konusunda yasal düzenlemeler için Meclis’te acil çalışmaların yapılmasını gerektiğini düşünüyorum.
Erdal Aksünger: Bu karar insan haklarına aykırı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!