Çevreci köylüye tazminat cezası

Güncelleme Tarihi:

Çevreci köylüye tazminat cezası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2014 01:28

ÇANAKKALE Bayramiç’e bağlı Kazdağları eteklerindeki Karaköy’de bir şirketin altın sondaj alanına 18 Ocak 2012’de giden orman işçisi çevreciler Mustafa Günenç (45) Mehmet Akkaya (25) ve Muhammed Özer (23), iddiaya göre, “Sizleri topraklarımızda istemiyoruz, defolup gidin” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Maden şirketininr şikayeti üzerine jandarmanın gözaltına aldığı köylülere Çan Sulh Ceza Mahkemesi, ‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlal’ suçundan adli kontrol tedbiri uygulayıp 3 ay sondaj alanına gitmeme cezası verdi.

80 saat iddiası

Şirket, 17 Ocak 2013’te de üç köylüye tazminat davası açtı. Şirket yetkilileri, çalışmanın 80 saat engellendiğini, bu sürenin karşılığı olarak taşerona 7 bin 200 dolar ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, paranın üç köylüden alınmasını istedi. Üç köylü ise çalışmaya kısa süre müdahalede bulunduklarını belirtip, işin 80 saat aksadığı iddialarını kabul etmedi. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda, 7 bin 200 dolarlık zararın dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle üç köylüden alınarak maden şirketine verilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Sanık, çevreci köylülerden Mustafa Günenç, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Bir çifte hapis çocuklara sosyolog

Çanakkale Bayramiç’e bağlı Karaköy’de, bir maden şirketinin servis aracını 1 Aralık 2012’de durdurup, “Bu maden zehir saçıyor. Bu madende neden çalışıyorsunuz?” diye 3 dakika konuşan Hanif Eren (38) ve Ömer Eren (43) çiftine ‘iş ve çalışma hürriyetini ihlal’ suçundan açılan davada 1 yıl 15’şer gün hapis cezası verilmişti. Mahkeme cezanın hükmünü 5 yıl ertelerken, olay anında çiftin yanında olan 12 ve 13 yaşındaki iki çocuğu için her ay evlerine sosyolog gönderilmesine karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!