Çevre Günü’nde çevreci transfer

Güncelleme Tarihi:

Çevre Günü’nde çevreci transfer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 01:25

GAYRİMENKUL alanında son yıllarda önemli projelere imza atan Folkart Yapı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde anlamlı bir çalışmayı hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Firma, Bornova’da satın aldığı Syngenta İlaç Fabrikası’na ait 25 dönümlük arsada bulunan, 30-40 yıllık 65 ağacı Bayraklı’daki Folkart Towers’ın peyzajında kullanmak için yurt dışından özel araç getirdi. 20 günlük yolculuğun ardından önceki gün İzmir’e gelen araç, özellikle Akdeniz tipi ağaçların kökünü kavrayabilen dünyadaki iki makineden biri olma özelliğini taşıyor.

Çevre Günü’nde çevreci transfer

‘Maliyetli ama değer’
600 bin liraya malolan ağaç transferi ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dün Folkart Towers’ta düzenlenen törende konuşan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, transferin oldukça maliyetli bir iş olduğunu ama çevre bilinci oluşmasında önemli rol oynayacağını düşündüklerini söyledi. Sancak, “Bu ağaçları kesmek hiçbir vicdana sığmaz, parayla da ölçülmez. Herkese örnek olmasını istiyoruz. Eminiz ki insanlar böyle bir teknolojinin varlığından haberdar olursa Türkiye’de çok daha yaygın olarak kullanacaktır. Ağaç bizim için çok şeyi ifade ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Çevre Günü’nde çevreci transfer

‘Türkiye’de bir ilk’
Transfer işlemini Avrupa’da 1 milyondan fazla ağacı başarıyla taşımış dünyanın en seçkin transplantasyon firması İtalyan Opitz Gmbh & Co. ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Mesut Sancak, şöyle devam etti: “Alman yapımı bu araç, Almanya’dan bu iş için İzmir’e geldi. Park alanına taşınacak ağaçların sayısı 65. Palmiye, hurma, nar, ceviz, zeytin, narenciye, Japon kavağı, defne, incir, Malta eriği, yalancı karabiber, Jakaranda, zakkum, erik ve oya ağaçları var. Bu kapsamda bu sayı ve çeşitlilikte ağaç uluslararası kalite ölçeğinde Türkiye’de ilk defa taşınacak. Standart transfer araçlarıyla yapılan çalışmalar daha küçük çapta oluyor ve başarı oranı yüzde 50. Oysa bu araçlarla çok daha büyük çapta ve yüzde 95 oranında başarı elde ediliyor. Hem de daha büyük yaştaki ağaçlar taşınıyor.”

Haberin Devamı

HERKESTEN BEKLERİZ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da yeşilin sağlıklı bir yaşamın temel koşullarından olduğuna değinerek, örnek davranışı nedeniyle Folkart Yapı’ya teşekkür etti. Folkart’ın bu davranışının bundan sonra yapılacak projeler için örnek teşkil etmesini umut ettiklerini söyleyen Varan, “Tüm yatırımcılar aynı duyarlılığı gösterirse insanlığın gelecekte kuraklaşan ortamlarda yaşama tehlikesi de ortadan kalkacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!