Çevre

Güncelleme Tarihi:

Çevre
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2001 00:00

Hazırlayan Ali KAYADİBİ
Haberin Devamı

Bir ağaç dikin

BİR ağacı tanımak, bütün ağaçların değerini anlamaya yeter. Kuşlara kurtlara yuva, canlılara meyve veren, gölgesiyle serinleten, doğanın süsü ağaç. Evet bir ağaç, bin hayat!

HANGİ nedenle olursa olsun ağaçlara zarar verilmesi beni yaralıyor. Bir ağaç dikildiğini görmek huzur veriyor. Siz bir ağaç veya bir çiçek diktiniz mi? Ya da büyüyen bir fidanı izleyip, yetişmesine katkıda bulundunuz mu? Hiçbirisini yapmadıysanız bile, zarar vermemeli. Çünkü bir ağaç, doğada tek başına ayakta kalmayı başarabiliyor.

SON üç günde ulaşan e-mail ve telefonlardan bazılarını paylaşmak istiyorum. Bornova Özkanlar'daki Yeni Ufuk Dostlar Sitesi'nde oturan Gülbay Kaynak, ‘‘Yönetici, kimseye sormadan site içindeki bodur çam ağaçlarını, yasemenleri kestirdi’’ diyor.

TURGUTLU'dan arkadaşımız Doğan Çizmeci'nin fotoğrafını görünce şaşırdım. Belediyenin iş makinaları, Akçakmak Yolu üzerindeki dut ağaçlarını kökünden kesip taşıyor. Fotoğrafta 12 dut ağacının kesildiğini görüyoruz.

KUŞADASI-Aydın arasındaki yol genişletme çalışmaları sırasında, ortalama yaşı 150'yi aşan zeytin ağaçları kesiliyor.

ELİMDE daha çok sayıda sitem, şikayet, dert yazısı var. Hepsi aynı. Yetişkin bir ağacın çevreye yıllık katkısı 600 milyon lira. Bu nakit bedel değildir. Keserek kimsenin eline birşey geçmez.

BİR ağaç, evet bir ağaç dikin. ‘‘Bu benim ağacım’’ diyebileceğiniz gerçek bir ağacınız olsun. Hergün değilse bile, haftada bir gün ona dokunun. İnanın yaşama daha farklı bakacaksınız. Bir ağacı tanımak, bütün ağaçları bilmektir. Ağaçla toprağın ilişkisini kesmenin, insanın yaşamla bağını koparmakla aynı şey olduğu, onları tanımakla anlaşılır.

BİR ağaç, evet bir ağaç dikin!

Kentlerde yaşayanlar için geniş yapraklarıyla yaz aylarında serin gölgeler oluşturan dut ağaçlarının Turgutlu'da otopark yapma gerekçesiyle kesilmesi tepkilere neden oldu.

Gölge etmeyin

TOPRAKTA başlayıp, toprakta biten yaşamın en gösterişli tanığı ağaçlar, insan elinin ulaştığı her yerde tehlikede. Aynı ağaçlar ilgi karşısında her yerde dallarıyla çevremizi sarmaya hazır görünüyor. Aydın'ın Gökbel Dağı'nda insan elinden kurtulan kızılçamın dev bir kayada hayat bulduğunu görmek ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Oysa, bir ağacın büyümek için kimseye ihtiyacı yok. Bu ağaç, bütün ağaçların sembolü. Yeter ki, ona kimse zarar vermesin.

Dikili ağacınız olsun!

BİR ağaç sahibi olmak o kadar zor değil. Pratik olarak İzmir Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Başmühendisliği'den fidan almak veya hatıra ormanı sahibi olmak isteyenlerin, Ziraat Bankası Denizbostanlı Şubesi 34423/333-9 hesaba paralarını yatırmaları gerekiyor. Ayrıca, 0 232 369 77 23 veya 369 00 04 numaralı telefonlardan geniş bilgi alınabilir. Ege Orman Vakfı'nın ağaçlandırma kampanyasından yararlanmak için de, 0 232 464 51 60-464 50 73 numaralı telefonlarına başvurmakla bazı hizmetlerden yararlanılabiliyor. İllerde Ağaçlandırma Başmühendislikleri'nin yanı sıra belirlenen fidanlıklarda satış yapılıyor. İthal edilen çok pahalı ve ender bulunan ağaçların ülkemizde de üretilmesi, yeşil dünyanın sınırlarının kalktığını gösteriyor.

Antik inanç, modern gerçek

YALNIZCA son ağaç kesildikten, son ırmak zehirlendikten, son balık yakalandıktan sonra...

ANCAK ondan sonra paranın yenemeyeceğini anlayacaksınız.

(Cree Kızılderilileri'nin kehaneti)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!