Çevre

Güncelleme Tarihi:

Çevre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Hazırlayan Ali KAYADİBİ
Haberin Devamı

Vivaldi’siz çöp vermem!

ÇANAKKALE sokaklarında dolaşan çöp kamyonlarından Vivaldi'nin ‘‘4 Mevsim’’ i çalındığını üç yıl önce ilk duyduğumda çok sevinmiştim. Müzik kültürü, toplumu şekillendirir. Vivaldi, zaman ve yer açısından belki de talihsiz bir seçimdi. Çünkü Vivaldi'nin müziği, 300 yıl önce de yurttaşları tarafından ilgi görmemişti. Değeri, 1729 yılında öldükten sonra anlaşıldı.

UYGULAMANIN üzerinden üç yıl geçti. Halkın bir bölümü artık Vivaldi dinlemek istemiyor. Herkes Başkan İsmail Özay'ın müzik tercihini paylaşmak zorunda değil. Zaten Özay'ın da ‘‘Çöp!’’ diye bağıran temizlik işçilerinin sesindeki rahatsızlık verici ‘‘tını’’ yı gizleme amacı yoktu.

VİVALDİ'nin üç asırlık eseri hálá yaşıyorsa, kalitesinin göstergesidir diye düşünmüş olabilir başkan. Bu düşüncenin uzantısı olarak, en ünlü eserlerini Viyana'da besteleyen Vivaldi'nin yaşadığı fiziki çevre dikkate alınırsa Özay çok haklı. İnsan zihinsel ve duygusal beslenmesini yakın çevresinden sağlar. Çevre temizse, engin kültürlü insan yetişir.

PROF. Dr. İhsan Turgut'un, ‘‘Temiz olmayan çevrede kaliteli, kültürlü insan yetişmez’’ sözünü unutmam. Prof. Dr. Mehmet S. Aydın'ın birey ve toplumun ‘‘Karakteristik formasyonu’’ nu kent yöneticilerinin çizdiği fikrine katılırım.

ÇEVRE duyarlılığıyla müzik seçimi arasında da ayrılmaz bir bağ olduğuna inanıyorum. İyi müzik dinleyenlerin çevresine verdiği zarar inanın, yoz müzik dinleyenler kadar olamaz. Çanakkale halkı, Vivaldi dinlemekten sıkılmış olabilir. Mozart, Beethoven ya da Rodrigo da dinletilse aynı tepki gelebilir. Ya da bazılarının istediği gibi, arabesk veya fantezi müzik.

MÜZİĞİN çevre sorunuyla aynı alana taşınması önemlidir. ‘‘Vivaldi çalarsanız çöpümü vermem’’ diyen çıkmayacağına göre, bugün Vivaldi'den sıkılanlara, ‘‘Bahçevan geliyor!’’ şarkısıyla seslenen temizlik ekibinden de kimse sebze istemeyecektir.

Kışın sıcak yüzü

HAVALAR soğudu. Baktığınız her bina, bastığınız her taş buz gibiyse, yüzünüzü doğaya dönün. Önce ruhunuzun derinliklerine inen sıcaklığın bütün bedeninizi sardığını farkedeceksiniz. Yazın serinlik damlayan yeşilliklerin kışın sararan tonlarındaki sıcaklığını hissedeceksiniz. Yeter ki, ‘‘Ekolojik bakış açısı’’ nı hiç kaybetmeyin. Yüzünüzü doğaya çevirip kışın sıcak yüzüne bakın. Sımsıcak bakın!

Bir sözİŞ dünyasına ekolojik bir duyarlılık kazandırmak, onu hiç olmazsa ekolojik açıdan olumlu bazı etkinliklere özendirmek, yırtıcı köpek balıklarından ot yemelerini ‘‘rica etmek’’ ten, ya da aslanları kuzularla barış içinde yaşamaya ‘‘ikna etmeye’’ çalışmaktan farksızdır.

Murray BOOKCHIN

Çevre Prensibi

Ekonomik gelişmenin bazı şekilleri çevre için zararlıdır. Bu nedenle zararlı malzeme üretmemek gerekir. (Ekonomik Kanser Prensibi)

Avcıya avcılık eğitimi

NESLİ giderek azalan av hayvanlarının korunması, geliştirilmesi, devamlılığı ve avcılığın yasal çerçevede yapılması için avcılar eğitilecek. Orman Bakanlığı Ege Bölge Müdürü Sadık Mutu, ‘‘Amacımız avcıları eğitim yoluyla bilinçlendirmek. Av silahları, ekoloji ve sağlık bilgisi, avcılığın felsefesinin anlatıldığı kitap ve kasetler hazırlandı. İzmir, Muğla, Denizli, Aydın, Balıkesir, Manisa ve Uşak illerinde bugüne kadar 5 bin 160'ı ormanlık, 4 bin 210'u açık olmak üzere 10 bin 729 adet ‘‘Alan Avlanma Kartı’’ satıldı. Avlananlar yakın takibe alınıyor. Kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!