Çeşme’nin eski özlemi

Güncelleme Tarihi:

Çeşme’nin eski özlemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 00:53

Haberin Devamı

İzmir’in Çeşme İlçesi’ndeki Ilıca Hotel’de 15 yıldır genel müdürlük yapan Yakup Demir, son 25 yıldır Çeşme’nin en kötü sezonunu yaşadığını, eski günlerini özlediğini söyledi.

Genel Müdür Demir, zamanında Çeşme’nin turizmde parlak günler geçirdiğini, 2009 turizm hareketlerine bakıldığında ise maalesef en kötü dönemini yaşadığını belirten, 1986 ve 1990 yılları arasında Çeşme’nin dış turizm trendinin çok yüksek olduğunu hatırlattı.
Kapasitemiz
Demir, “Genellikle Alman ve Fransızlar ağırlıktaydı. İskandinav ülkeleri de vardı. İtalyanlar ve İspanyollar da destekliyordu. O yıllar çok fazla yatak kapasitesi yoktu. Çeşme, 4 bin yatağa sahipti. Fakat bu yıla geldiğimizde 10 bine yakın nitelikli yatak sayımız mevcut” dedi.Yatak kapasitesi üç kat artmasına rağmen yabancı turistlerin Antalya, Marmaris ve Bodrum bölgelerine kaydığını Çeşme’nin dış turizmin beklentisine cevap veremediğini anlatan Demir şunları söyledi:
Atağa geçer
“Çeşme’deki oteller her şey dahil sistemini kabul etmediği için yabancı turistten ilgi görmüyor. ’Doğru mu, yanlış mı’ diye sorarsınız buna dayanmak lazım. Her şey dahil sistemi Çeşme’deki otelciler için cazip gözükmüyor. Çeşme turizmi 2010 yılından itibaren atağa geçecektir. Çeşme’ye baktığımızda şu an yatak sayısı çok fazla. Son 4-5 yıla bakarsak Çeşme’deki doluluk yüzde 60-70 civarındadır. Bu da demek oluyor ki Çeşme’de şu an yüzde 40 yatak fazlası mevcut. Butik bir belde olarak kalması lazım Çeşme’nin. Yatak sayısı da 8-9 bin nitelikli yatak olmalıdır.”
Kaldıramaz
Demir, daha sonra şöyle konuştu: “Çeşme’ye ihanet etmek isteyenler, geri götürmek isteyenler yatak sayısını fazlalaştırarak geriye götürecektir, ucuzlaştıracaktır. Çok oteller panik yapıp her şey dahil sistemine dönebilir. Çeşme’nin kalitesi düşecektir. Büyük otel kapasitesi çerçevesinde yatak sokmamak lazım. Butik oteller artabilir. Kesinlikle 500-600 yataklı otelleri Çeşme artık kaldıramaz.”
Oda fiyatları
Oda fiyatlarının yüksekliğinin gündemden düşmediğine dikkat çeken Demir, “Çeşme ucuz bir belde değil. Çeşme’ye gelenler de bunu benimsedi. Burada tatilin bir bedeli var. Buraya gelen konuklar daha butik ve daha güzel hizmetler buluyor. Diğer bölgelere oranla fiyatlar yüzde 40 kadar daha yüksek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!