"CD'cilik oyunu 6. hastanede bitti

Güncelleme Tarihi:

CDcilik oyunu 6. hastanede bitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 01:12

ALİAĞA’da, Nesrin-Mustafa Okutulmuş’un 3.5 yaşındaki oğulları Deniz, CD’cilik oynadığını düşünerek bozuk para yuttu.

Haberin Devamı

Anne-babası onu apar topar Aliağa Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne götürdü. İddiaya göre, paranın bağırsaklar yoluyla vücuttan atılabileceği için 24 saat beklemek gerektiği söylendi, küçük çocuk eve gönderildi, herhangi olumsuz bir durum olursa İzmir’e götürmeleri önerildi.
Bunun üzerine paniğe kapılan aile, soluğu İzmir’de aldı. Röntgen çekildi, 3-4 gün sonra tekrar gelmeleri istendi. Anne Nesrin Okutulmuş, “Yeniden gittiğimizde paranın bağırsakta olduğu söylendi. Çocuk cerrahları, 1-2 gün içinde para çıkmazsa açık karın ameliyatı yapılacağını belirtti. Sinirlerimiz alt üst oldu. Ağlaya sızlaya araştırmaya devam ettik. Deniz’i Menemen’de özel bir hastaneye daha götürdük. Oradaki doktor, paranın bağırsak çıkışında olduğunu söyledi” dedi.

CDcilik oyunu 6. hastanede bitti

Haberin Devamı

10 günde 8 kez röntgen
Bu sırada paranın doğal yöntemlerle çıkması için çaba sarf ettiklerini dile getiren Okutulmuş, “Çocuğumuzu trombolinde zıplatmaktan yemek yedirmeye kadar yapmadığımız şey kalmadı. Kimden ne duyarsak yaptık. Bir devlet hastanesi daha gezdikten sonra bu kez İzmir’deki bir özel hastaneye başvurduk. Toplam 5 hastanede 8 doktor baktı. Deniz 10 günde 8 defa röntgene girdi, radyasyona maruz kaldı” diye konuştu.
En son gittikleri özel hastanedeki çocuk cerrahının Deniz’i bir çocuk gastroenteroloji uzmanına götürmeleri gerektiğini söylemesi üzerine Prof. Dr. Sema Aydoğdu’ya başvurduklarını kaydeden Nesrin Okutulmuş, “Asıl şaşkınlığı burada yaşadık. Çünkü gördük ki para hala midedeymiş. Zamanında doğru kişiye gelmeseydik 15 gün içinde çocuğumuz ameliyat olacaktı” dedi, yaşadıklarına isyan etti.

Endoskopİyle çıkardı
Endoskopi yöntemiyle paranın mideden çıkarılmasını sağlayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğdu, anne babalara şu uyarıları yaptı: “6-7 yaş altındaki çocuklar genellikle yabancı cisimleri ağızlarına alma ve yutma riski altındalar. Aslında mideye gitmeleri bunların en az zararlı alan formu. Bazen akciğerlere kaçıyor. Bronşlarda tıkanıklık oluyor. Daha da kötüsü yutarken yemek borusuna dik bir şekilde oturan cisim oksijensiz kalma ve nöbet geçirme gibi olumsuz durumlara yol açabiliyor. Para, bonbon şeker gibi cisimler yatay şekilde yemek borusunda kalırlarsa ağır riskler oluşuyor. Buradaki öyküde de gördüğümüz gibi çocukların hayal güçleri ve ne yapabileceklerini algılamamız çok zor. Bu nedenle çocukların 6-7 yaşına kadar organ fonksiyonlarının da yeterli olmadığını düşünürsek çerezlerden nazar boncuğu takılan iğnelere kadar çok dikkatli olunmalı. Hele pil gibi cisimleri yutan çocuklar acilen bir gastroenteroloğa götürülerek müdahale yapılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!