Çanakkale'de okul kömüründe kalori tartışması

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede okul kömüründe kalori tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2012 18:57

Çanakkale’de okullara alınan 625 ton kömürün şartnamede belirtilen 4 bin 800 kalori değerinin altında olduğu iddiası üzerine konu İl Genel Meclisi Araştırma ve Hukuk Komisyonuna havale edildi.

Çanakkale’de Eylül ayı İl Genel Meclisi toplantısında CHP’li Meclis Üyesi Hakkı Öztürk’ün gündeme getirdiği okul kömürlerinin kalorisinin düşük olduğu iddiası Ekim ayı toplantısına da damgasını vurdu. Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, 104 bin 375 lira bedelle okullara alınan 625 ton kömür alımı için yapılan ihalede, kömürlerin 4 bin 800 kalori (artı-eksi 200) değerinde olması şartı bulunduğunu, ancak ihaleyi kazanan Derya Madencilik firmasının kömürleri Malkara Paşaköy’den getirdiği Trakya kömürlerinin bu değerin altında olduğunu söyledi.
KÖMÜRÜN KALORİSİ 3 BİN 396 ÇIKMIŞ
İddiasının doğruluğunu ispatlamak için adını açıklamadığı bir okuldan bir torba kömür alarak Türkiye Kömür İşletmeleri Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’nde analiz yaptıran CHP’li Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, Ekim ayı Meclis toplantısında analiz sonuçlarını açıkladı. Meclis toplantısında söz alan Hakkı Öztürk, Eylül ayında dile getirdiği iddiayı daha somut bir hale dönüştürdüğünü belirterek, “İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından kömürler analiz ettirilmiş. Buna göre birinci analizde kömürün kilogram kalorisi 5 bin 151, ikincide 6 bin 640 ve üçüncüde ise 6 bin 845 olarak çıkmış. Eğer bu kömürler Trakya’dan değil de Soma’dan alınmış ya da ithal kömür olsaydı bu değerlere inanabilirdik. Oysa benim bir okuldan alıp 400 lira ödeyerek Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’nde analizini yaptırdığım kömürün kalorisi 3 bin 396 olarak çıktı. Ben iddiamın arkasındayım. Üç siyasi partiden bir komisyon oluşturalım ve noter huzurunda bir okuldan alınacak kömürü analiz ettirelim. Doğru ortaya çıksın” dedi.
MÜFTÜLÜĞE İTHAL KÖMÜR
CHP’li Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, yaptığı araştırmada sonucunda hangi kurumların nasıl ısındığını tek tek açıkladı. Bazı okulların doğalgaz ile ısındığını, Çanakkale Müftülüğü’nün ise ithal kömür aldığını belirterek, “Müftülük kışın ithal kömür ile ısınacak. Ama 7-8 yaşındaki çocukların okullarında kükürt oranı yüksek kömür kullanılacak olması düşündürücü” diye konuştu.
ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ
İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nevzat Küçük ise, ihale süreciyle ilgili bilgi vererek, 625 ton kömürün ağzı kapalı ve mühürlü çuvallarla teslim edildiğini, 17 okuldan 2’şer çuval kömür alarak analiz için iki görevliyle birlikte gönderdiğini söyledi. Küçük, “Üç ayrı grupta yaptırdığımız analiz sonuçlarına göre kömür kalorileri 5 bin 151, 6 bin 640 ve 6 bin 845 olarak rapor edildi. Konu bundan ibaret” dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, görüşmelerin ardından, olayın Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonuna havalesini oylamaya sundu. Konu oy birliğiyle ilgili komisyona havale edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!