Buzlar eriyecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Buzlar eriyecek mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ile Egeli sanayiciler 10 Nisan'da biraraya gelecek ve herkes eteğindeki taşları dökecek.

SON günlerde İzmir'de hemen her işadamı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina için, ‘‘Ne yapmak istediğini anlayamıyoruz'' diyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclisi'nde uzun yıllar üyelik, hatta başkanvekilliği yapan Piriştina'nın bir yıllık belediye başkanlığı döneminde, aynı sıralarda oturup, aynı kürsüyü paylaştığı arkadaşlarıyla arasına nedense bir duvar örüldü.

AÇIKÇASI, Piriştina'nın başkanlığını İzmir'in işalemi hevesle destekledi. İşadamları ‘‘Bizim felsefemizde düşünen, içimizden biri İzmir'in reislik koltuğuna oturuyor'' diye düşünerek sevindiler. Ancak geçen aylar, işin hiç de sandıkları gibi olmadığını ortaya koydu. Alsancak'taki eski havagazı fabrikası alanının düzenlenmesi talebini reddeden Piriştina, Kordonyolu'nda da eski arkadaşlarına ters düştü. Yıllardır İZSU'nun su sayaçlarını okuma işini yürüten EBKA Ege Kalkınma Ajansı'ndan bu görevi aldı, ihalelerde birçok işi İzmirli olmayan firmalara verdi ve hepsinden önemlisi doğalgazın dağıtımı için kurulan çok ortaklı şirketi tanımadı. Örnekler saymakla bitmez.

‘‘İÇİMİZDEN biri, ama bize hep karşı'' diyen işadamları, Piriştina'nın ne düşündüğünü çözemediklerini söylerken, gerilimin giderek artmasından da rahatsızlık duyduklarını her fırsatta dile getiriyorlar. ‘‘Bu iş konuşmadan çözülemez'' görüşünden yola çıkan Egeli sanayici ve işadamları Piriştina ile buluşmaya karar verdi. 10 Nisan'da Ege Bölgesi Sanayi Odası'na konuk olacak Başkan, yıllarca ülke ve bölge sorunlarını dile getirdiği meclis kürsüsünü bu kez icraatlarını anlatmak için kullanacak. Brifingin yanında tabii sorulara da cevap verecek.

İZMİR'in gerileme sürecine girdiği ve sorunların üzerine elele gidilmesi gereken bir dönemde taraflar arasındaki buzdan duvarın eriyeceğini ve kent yararına projelerde ortak hareket kararı alacaklarını umuyoruz.

Demir-çelikte centilmenlik

DEMİR çelik ihracatçıları geçen yıl Avrupa ve ABD'deki haksız antidamping uygulamalarının sıkıntısını atmanın yolunu ‘‘centilmenlik anlaşmaları''nda buldu.

DEMİR Çelik Üreticileri Derneği ile Avrupa Üreticiler Birliği arasındaki centilmenlik anlaşmasıyla 2000 yılı için sıfır gümrükle Avrupa'ya 500 bin ton ihracat hedefleniyor. İsrail ile yapılan centilmenlik anlaşması da 230 bin ton demirin sıfır gümrükle sevkiyatını sağlayacak. Bu kadar da değil. Geçen yıl Mısır'a yaptıkları satışta antidamping sorunu yaşayan sanayiciler, bu ülkeyi Dünya Ticaret Örgütü'ne de şikayet etmeye hazırlanıyor.

SEKTÖR uluslararası alanda bu mücadeleyi verirken iç piyasadaki durgunluğu da ihracatla aşma telaşında. Gözler, Avrupa ülkeleri ve İsrail'in yanısıra Çin, Singapur, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ülkelerine çevrildi. Türk demir-çelik sektörünün dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen dinamiklerini koruduğunu savunan sanayici Samim Sivri, yürütülen çabayı, ‘‘Bu dönemde sektör önemli bir sınav verdi ve ayakta kaldı'' diye niteliyor. Rakamlar da bu görüşü destekliyor. Dünyayı saran ekonomik krize adeta meydan okuyan Türk demir çelik sektörü, sanayinin ortalama yüzde 60'larda olan kapasite kullanım oranını aşarak, yüzde 70'e dayandı. Sivri'nin başında bulunduğu İDÇ tesislerinde ise bu oran yüzde 98'e çıktı. Kısacası sektör sınavdan başarıyla çıktı.

EGİAD’a görkemli kutlama

EGE Genç işadamları Derneği'nin Ziya Beşe başkanlığındaki yeni yönetimi işe hızlı başladı. Görev bölümü yapar yapmaz komisyonları oluşturmak için kolları sıvayan yönetim, bir yandan da kuruluş yıldönümü balosunun hazırlıklarına start verdi.

EGİAD bu yıl 10. yılını dolduruyor. Yıldönümünü görkemli bir organizasyonla kutlamak için çalışmalara başlayan yönetim kurulu, Hülya Avşar'ı getirecek. Avşar kızı ile prensipte anlaşma sağlandı. Herşeyin dört dörtlük olması için Nisan ayında yapılması gelenekselleşmiş balo Mayıs ayına sarkıtıldı.

GENÇ patronlar bir yanda balo hazırlığını sürdürürken, diğer yanda yeni yönetimin ilk Ege toplantısında da ağırlıklı bir ismi konuk etme telaşında. Bu amaçla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i davet eden EGİAD, seçim öncesi için cevap bekliyor.

Altınyağ 37’ledi

HALKA açılma hazırlığını sürdüren Altınyağ, son yılların en büyük atağında. Dünyanın en zor pazarları olarak bilinen Japonya ve İsrail'e girme başarısını gösterip ihracat yaptıkları ülke sayısını 35'e yükselten Altınyağ, geçen hafta portföyüne Kamerun ile Yunanistan'ı da kattı. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Atina ve Selanik'e çıkarma yapan 150 kişilik ekibinde yeralan şirketin başarılı genel müdürü Ramazan Abay, kaşla göz arasında Yunanistan'la bağlantısını kuruverdi. Halka açılma öncesi rakam veremiyoruz, ama bu bağlantının ciro içinde yüzde 10'ları oluşturacağı söyleniyor.

Günün Sözü

YÖNETİMLE UZLAŞMA İÇİN DİALOG ŞARTTIR. DİALOG YÖNETİMİ GÜÇLENDİRİR, İŞBİRLİĞİNİN EN İYİSİNİ VE EN DOĞRUSUNU BULMAYI SAĞLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!