Bu karar bize hiç yakışmadı

Güncelleme Tarihi:

Bu karar bize hiç yakışmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2010 00:00

İzmir’e kurulacak yeni üniversitenin adının gece yarısı Meclis’ten geçirilmesi, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, siyasiler ve İzmirliler’in tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

İZMİR’e kurulacak yeni üniversitenin adının kentte ortak bir mutabakata varılmadan TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilmesini eleştiren İzmirliler tepki gösterdi.
İzmir’in 4’üncü üniversitesinin isminin ‘Katip Çelebi’ olarak belirlenmesi İzmir kamuoyunda tartışılmış, İzmir’in özelliklerini yansıtan bir üniversite ismi önerilmişti. Ancak TBMM tatile girmeden önce Genel Kurul’da Katip Çelebi ismi itirazlara rağmen geçti. Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ilknur Denizli, karar vericilerin yerelden gelen hassasiyetleri görmezden gelmesinin en büyük sıkıntılardan biri olduğunu söyledi.

Zübeyde Hanım önerisi

Katılımcı demokrasinin uygulanamama örneklerinden birinin daha yaşandığını dile getiren Denizli, “Bu Türkiye’de demokrasi kültürünün ne kadar az geliştiğinin bir göstergesi. Yol da yapsanız, üniversite de kursanız yerel dinamikleri ciddiye almalısınız. Bunu sadece bu olayda değil bir çok olayda yaşamakla birlikte bu sorun sadece İzmir’e has değil” dedi.

Çok da güzel olurdu

İlk defa bir kadın isminin üniversiteye verilmesi önerisini değerlendiren Denizli, “Çok güzel olurdu. Önerilen örnek zaten çok güzel bir örnek. Verilen isimlere baktığımızda bu ülkenin tarihinde hiç bir kadının izini görmedik. Birinin adını vermeliyiz. Ancak bu genel olarak kadına bakış açımızla ilgili bir olaydır. Neden kadın valimiz yoksa bir kadının adını taşıyan da üniversitemiz yok” dedi.

BARATALI: KINIYORUM

Haberin Devamı

Yeni üniversite isminin ‘Zübeyde Hanım’ olmasını öneren CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ise “Elbette diğer önerilen isimler de bizim sosyo kültürel tarihimizde önemli isimlerdir. Ama Zübeyde Hanım’ın ismi hepsinden öne çıkmıştır. Atatürk annesini İzmirlilere emanet etmiştir. Zübeyde Hanım İzmir’de vefat etmiştir. Mezarı karşıyakadadır. 100’ü aşkın üniversite içinde kadın ismi taşıyan üniversite yok. İstedik ki bir ilki başaralım. Bütün bunları anlatmamıza rağmen AKP grubu Katip Çelebi isminde ısrar etti. Bunu kınıyorum. Şimdi kanunda bu maddenin tekrar görüşülmesi için çalışma yapacağız” dedi.

YILMAZ: BÖLGEYE AİT OLMALIYDI

Haberin Devamı

Ege İş Kadınları Derneği Başkanı Işın Yılmaz da kararın ortak bir mutabakatla alınması gerektiğini vurgulayarak “İzmir’e yakışır isimler vardı. İsmin çoğu üniversitede olduğu gibi o bölgeye ait olması gerekirdi. İnsanlar üniversiteye kendini ait hissetmeliydi” dedi.

DOLOGH: SAHİPLENDİK ONUN İÇİN TARTIŞTIK

Daha önce ‘Turgut Reis’ ve ‘Homeros’ isimlerini öneren Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh da “İzmir’in akil kişilerinin sesini duymaları gerekirdi” dedi. Konuyla ilgili öneriyi getiren AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ile görüştüğünü de aktaran Dologh, Yemişçi’ye üniversitenin İzmir tarafından sahiplenildiği için isminin bu kadar tartışıldığını söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

ENGİN DEMİR: KADIN ADI OLMALIYDI

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Ege bölge Temsilcisi, Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir, “Katip Çelebi önemli bir kişi, ancak biz daha güncel, daha çağdaş, daha çağdaşlığı ifade eden atatürk gibi isim tercih ederdik. Gazi kadınlarımızın isimlerinin de üniversitelere verilmesini isterdik. Kadın adı taşıyan tek üniversitemiz yok. Mustafa Kemal bu ülkeyi kadını, erkeği ile birlikte kurdu. Ben ve temsil ettiğim federasyonun arzusu bir kadın isminin verilmesiydi” dedi.

OKULUN ÖZELLİĞİNE GÖRE OLMALI

Ege Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Gürbüz Çelebi de, “Öncelikle yeni üniversitenin ismi, yer alacak fakültelere göre belirlenmeliydi. Eğer fen bilimleri- mühendislik alanında bir üniversite olacaksa, ünlü matematikçimiz Cahit Arf’ın adı verilebilirdi. Sosyal Bilimler, Edebiyat olacaksa ona uygun isimler düşünülebilir, verilebilirdi. Katip çelebi ünlü bir TüRk büyüğü, seyyahtı. Bu dalda ağırlıklı bir programı olan üniversite olacaksa olabilir ama Katip Çelebi ideal bir isim de değil” şeklinde konuştu.

ALTYAPI DA ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Eğitim Sen 3 Nolu (Üniversite) Şube Başkanı Ali Kılıç: “Yeni üniversitenin adını, İzmirliler’in, halkın belirlemesi dahna anlamlı olurdu. Her zamanki gibi AKP’nin kendi başına aldığı bir karar. Ancak bizim için isimden önce İzmir’e böyle bir üniversitenin ihtiyaç olup olmadığı, alt yapısının hazır olup olup olmadığı önemli. Yeni üniversite yeni öğrenciler demek. Barınma, beslenme sorunları çözümlenmeden yeni bir üniversite niye? İzmir’de 115 bin üniversite öğrencisi var, sorunları çözülmüş değil. İki belediye kampuste ücretsiz otobüs konusunda anlaşıp, sorunu çözemiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!