Bornova Metro’da KİK skandalı

Güncelleme Tarihi:

Bornova Metro’da KİK skandalı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 22:38

Haberin Devamı

KAMU İhale Kurumu’nun (KİK) izmir Metrosu Bornova hattı inşaat ihalesiyle ilgili iptal kararı bir skandala yolaçtı. izmir Büyükşehir Belediyesi, yeni ihale yapmasına karşın iptal edilen ihaleyi kazanan konsorsiyumun açtığı davada ankara 4. İdare Mahkemesi KİK’in ilk ihale iptal kararının yürütmesini durdurdu.  KİK’in izmir Metrosu inşaat ihalelerine yapılan itirazlarla ilgili aldığı iptal kararları izmir kamuoyu ve Büyükşehir Belediyesi’ni zor durumda bıraktı. Önce Üçyol - Üçkuyular hattı 1. etap inşaat ihalesini iptal eden KİK’in bu kararı Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. İnşaat bu nedenle 4 ay gecikti. KİK’in izmir Metrosu’nda ikinci iptal kararını Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 arası Bornova hattı ihalesinde verdi. İhaleyi kazanan Ataç İnşaat-Em Elektrik Sistemeleri konsorsiyumu dahil katılımcı firmaların iş deneyim belgeleri yetersizliği gerekçesiyle 16 Şubat’ta verilen iptal kararı önce kriz yaratmadı. Belgeler yetersizBüyükşehir, kurumlararası sürekli inatlaşma ve davalaşma istemediklerini, inşaat sürecini de uzatmamak için iptal kararı aleyhine dava açmadı. Kısa sürede hazırlıklarını tamamladı. Bornova hattı inşaatı için 21 Nisan’da yeni ihale yaptı. Ancak, KİK’in iş deneyim belgeleri yetersizliği gerekçesiyle iptal ettiği ihaleyi kazanan Ataç İnşaat-EM Elektrik Sistem Hizmetleri Konsorsiyumu ise Büyükşehir Belediyesi’nin aksine, kararın iptali için dava açtı. izmir 4. İdare Mahkemesi de, yeni ihalenin yapıldığı 21 Nisan’dan bir gün önce 20 Nisan’da ilk ihaleyle ilgili KİK’in iptal kararının yürütmesini durdurma kararı verdi. Mahkeme, iş deneyim belgeleri yetersizliği gerekçesi üzerinde yaptığı inceleme sonucu, KİK’in iptal kararının doğru olmadığına, ihalenin iptaliyle telafisi zor sonuçlar doğacağına hükmetti.

SÖZLEŞME YAPILACAK

Haberin Devamı

KÄ°K, ankara 7. Ä°dare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi’nde temyiz edecek. Ancak, eÄŸer Bölge Ä°dare Mahkemesi de kararı onaylarsa, KÄ°K konuyu yeniden görüşecek. Mahkeme kararı doÄŸrultusunda ihalenin Ataç-Em Elektrik konsorsuyimunda kalması yönünde karar alabilecek. izmir BüyükÅŸehir Belediyesi bu kez Ataç-EM Elektrik konsorsuyumunu sözleÅŸmeye davet edecek.Â

YENÄ° Ä°HALE ASKIDA

Haberin Devamı

KİK’in iptal kararı ve mahkamenin bu kararın yürütmesini durdurmasıyla, yeni ihaleyi yapan Büyükşehir Belediyesi zor durumda kaldı. Yeni ihaleyle ilgili işlemler, ilk ihaleyle ilgili ankara Bölge İdare Mahkemesi ve KİK’ten yeni karar çıkana kadar durduruldu. Karar kesinleşir ve KİK yeni bir kararla Ataç-EM Elektrik Sistemelri konsorsiyumuna ihalenin verilmesine isterse, ikinci ihale iptal edilecek. Dava açan Ataç ve Em Elektrik konsorsimunun girmediği ikinci ihaleye gelen beş teklif arasında en düşük teklifi 43 milyon 259 bin TL bedelle Yapı Proje Merkezi-Moskovsky Metrosroy-Açık A.Ş. ortak konsorsiyumundan geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!