Bir festival böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Bir festival böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

14. Uluslararası İzmir Festivali’nde, 9 ayrı yerde 16 etkinlikte 580 yerli, 527 yabancı sanatçı görev aldı, festivali, -özlenen kadar olmasa da- çok sayıda sanatsever izledi.

İZMİR'in 5000. Kuruluş Yıldönümü, 2000 İnanç Yılı ve Dünya Barışı Yılı'na rastlayan 14. Festival, bu özellikleri yansıtan programıyla da, son yılların en nitelikli sanat olayı olduğunu kanıtladı. Bu yılki festivalin özelliklerinden biri de halka açık gösterilerdi.

İZMİR'in 5000. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle festivalin tanıtımı Bayraklı Tepekule Ören Yeri'nde yapıldı. Açılış konserini, Şef Leonard Slatkin yönetiminde Londra Filarmoni Orkestrası gerçekleştirdi.

ERTESİ gün Kudsi Erguner ve Topluluğu, ‘‘Nazım Hikmet Yaşam ve Ölüme Dair' adlı müzikal projenin dünya prömiyerini yaptı. ‘‘İzmir'de sanat adına hiç bir şey yapılmıyor. Şiir kitapları satılmıyor, şiir okunmuyor’’ diyen İzmirli şair ve yazarları böylesi bir etkinlikte görememek üzücüydü.

LA Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu, ‘‘Büyük Gatsby’’nin Avrupa prömiyerini İzmir'de yaptı. Şef Gürer Aykal yönetimindeki El Paso Teksas Senfoni Orkestrası ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın konseri de ilginçti.

1946 yıl önce tiyatroda Efeslileri imana davet eden St. Paul'ün yaşamını anlatan Paulus Oratoryosu, İnanç Yılı kapsamında yapılan etkinliklerin en anlamlısı oldu. Rus Ordu Korosu ve Dans Topluluğu'nun konserinde seyirci patlaması yaşandı. Çin Hainai Dans Topluluğu ise geleneksel kültürlerini en iyi şekilde yansıttı. Leipzig Gewandhaus Bach Orkestrası, dünyanın en büyük iki keman sanatçısını, Shlomo Mintz ve Maxim Vengerov'u İzmir'e getirdi. Waterbury Korosu'nun Efes Antik Tiyatro ve Meryem Ana Evi'ndeki konserleri hayli ilginç iki etkinlik oldu. Efes Antik Tiyatro'ya yaklaşık 6 bin kişiyi toplayan Lirik Tarih gösterisi seyircisinden tam not aldı.

KUDSİ Erguner ve Topluluğu ile Leipzig Gewandhaus Bach Orkestrası'nın konserlerini ayrı bir yere koyuyorum. Bu iki etkinlik, son yıllarda beni en çok etkileyen, günlerce etkisinden kurtulamadığım sanat olayları oldu. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, pek çoğumuzun kendi ülkelerinde gidip izleyemiyeceğimiz ve belki de Türkiye'ye bir daha gelmeyecek sanatçılar ve orkestralarla buluşmamızı sağlıyor. Eğer İzmirliler bu etkinliklere 5000 yıllık geçmişlerine yaraşır ilgiyi gösteremiyorsa bunda vakıf yöneticilerinin suçu yok. Kentlilik bilincinin en önemli göstergesinin sanat ve kültüre karşı takınılan tavır olduğunu da unutmamak gerek.

GSF adayları için kurs

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, bu yıl öğrencisi olmak isteyenler için kurs açıyor. Resim, grafik, heykel, seramik, tekstil, sahne tasarımı ve geleneksel el sanatları dallarında verilecek kurslar 31 Temmuz- 25 ağustos arasında gerçekleştirilecek. Kayıtları 17-28 Temmuz arasında yapılacak kursla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler Fakültenin Halkla İlişkiler birimini 238 90 75 ve 76 numaralı telefonlardan arayabilir.

Resimde buluşma

DOKUZ Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Yaşar Ali Güneş, tek başına sempozyum düzenledi. Örnekköy'de inşa ettiği atölyesini Balkanlar'ın tanınmış sanatçılarına açan Güneş, Makedon, Bulgar, Yunan, Romen ve Türk ressamların biraraya gelmesini sağladı.

‘‘BALKAN Ülkeleri Resim Sempozyumu 2000’’ adıyla düzenlenen sempozyumda buluşan 12 sanatçı 10 gün resim yaptı, sonra da İzmir ve çevresini gezdi. Sanatçılar, resimlerini bugün, çalıştıkları atölyenin galerisinde sergileyecek.

GÖREV yaptığı fakülteden gördüğü kısıtlı destekle tek başına sempozyum gerçekleştiren Yaşar Ali Güneş, Balkanlı sanatçıları buluşturan etkinliği geleneksel hale getirmek istediğini söyledi. Sempozyuma katılan sanatçıların İzmir'de sergi açmak için teklif aldığını ve bazı bağlantılar yaptığını anlatan Güneş, ‘‘İzmirli sanatçılar da o ülkelerde sergi açmak için olanaklar bulacak’’ dedi.

İZMİRLİ sanatseverler ve resim alıcıları, bu gün saat 18.00'de 7447/9 Sokak No: 1 Örnekköy'deki sanat galerisinde açılacak sergide son derece ilginç bu çalışmaları görebilir.

Efes’te dörtlü efsane

ULUSLARARASI müzik dünyasında efsaneleşen klasik gitar dörtlüsü, ‘‘The Romeros’’, 22 Temmuz Cumartesi günü saat 21.30'da Efes Antik Tiyatro'da konser verecek. Pepe, Celin, Celino ve Lito Romero'dan kurulu, dededen toruna üç kuşak müzisyeni biraraya getiren topluluk, Efes'in büyülü atmosferinde klasik gitarın en sevilen eserlerini seslendirecek. Konserin, tam 5 milyon, grup ve öğrenci 3 milyon liradan satışa çıkarılan biletleri İzmir Devlet Opera ve Balesi gişesi, Alsancak D&R ve Vakkorama, DİTUR, Karşıyaka Pan Kitabevi, Selçuk Efes Müzesi, Kuşadası Turizm Danışma Bürosu, Anker Turizm, ITW Turizm ve Kuydaş Kitabevi'nden alınabilir. Konseri izlemek isteyen sanatseverler saat 19.00'dan başlayarak Konak Sabancı Kültür Merkezi önünden kaldırılacak otobüslerden yararlanabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!