Binada çelik bahçede balık

Güncelleme Tarihi:

Binada çelik bahçede balık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 00:00

Çanakkale Biga’daki demir çelik tesislerinde dört toprak havuzda bir yıldır çipura ve levrek yetiştiren İÇDAŞ, çevreye zarar vermeden ilk balık hasadını aldı.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’nin Biga İlçesi’ne bağlı Karabiga Beldesi’nde, 2 bin 500 dönümlük alanda kurulu Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. (İÇDAŞ) geçen yıl oluşturduğu dört toprak havuzda ürettiği 90 bin adet levrek ve çipurayı, satılmak üzere kasalarla İstanbul’a gönderdi. Tesislerdeki ağır sanayi makinelerin soğutmasında kullanılan deniz suyunun, Marmara’ya dönüşü sırasında termik santral yakınında oluşturulan 50 metre boy 10 metre genişlik ve 2.5 metre derinliğinde dört ayrı havuzda tutularak, balık üretiminde kullanılması, tesislere bu yıl 150 bin TL gelir getirdi.

90 bin levrek ve çipura

100 bin TL yatırımla, 90 bin levrek ve çipurayı 22 derece sıcaklıkta sabit tutulan soğutma suyunda besleyerek büyüttüklerini anlatan İÇDAŞ Balık Çiftliği Müdürü Su Ürünleri Mühendisi İbrahim Cem Kenan, “Ekonomiye kazandırdığımız balıkların toplam değeri 250 bin TL civarında. Masraflar düşüldüğünde, 150 bin TL kazandık. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 5.6 gramlık levrek ile 11 gramlık çipuralardan oluşan yavruları besiye almıştık” dedi.

Yavrular çabuk gelişti

Haberin Devamı

Havuzlar oluşturulurken dört noktada kazı için 10 bin TL harcama yapıldığını anlatan Kenan, “90 bin TL ise, balıkların beslenme yemine harcandı. Pilot tesiste, deniz suyu sıcaklığı ortalama 22 derecede tutulduğu için, yavrular dört aylık kış sürecinde çabuk gelişti. Normal şartlarda büyüme devresinin öncesinde levrekler 450, çipuralar ise 500 grama ulaştı” dedi.

KASALAR DOLUSU

Havuzlardaki balıkların satılması için havuzlardan alınıp, kasalanması sırasında ilginç görüntüler oluştu. Trolü andıran düzenekle, 10 metre genişliğindeki havuzun bir ucundan diğer ucuna ağı çeken işçiler, daha sonra haznede toplanan balıkları kepçelerle sudan çıkararak kasalara yerleştirdi. Toplam 90 bin balık üç günde havuzlardan çıkartılıp, İstanbul’daki balık lokantalarına ve marketlere gönderildi. Balıkların bir kısmı da tesislerde tüketilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!