Beşparmak için 40 bin imza

Güncelleme Tarihi:

Beşparmak için 40 bin imza
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 17:21

Aydın’da antik çağda Latmos adıyla bilinen Beşparmak Dağları’nın milli park ilan edilmesi için toplanan imzalar Başbakanlık’a iletildi.

Haberin Devamı

AYDIN Söke’de bulunan, binlerce yıllık yüzlerce duvar resminin bulunduğu Beşparmak Dağları’nın milli park ilan edilmesi için 40 binden fazla imza toplandı. Günümüzde birbiri ardına açılan taş ocaklarının açık hava müzesi konumundaki dağı daha fazla tahrip etmemesi için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) başlattığı kampanyaya çeşitli ülkelerden 360 sivil toplum örgütü destek verdi, 40 bin 231 kişi imzaladı.

8 BİN YILLIK GEÇMİŞ

Beşparmak Dağları'nın coğrafi açıdan Batı Anadolu’nun en etkileyici, arkeolojik açıdan da en zengin bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Latmos’un zirvesinde eski Anadolulu Fırtına Tanrısı ile yerel bir dağ tanrısı kutsanmaktaydı. Burası aynı zamanda bir yağmur ve bereket kültürünün merkezi olarak görülüyordu. Sosyokültürel değişimlere rağmen bu kült geleneği Osmanlı’ya kadar devam etti. Sayıları 170’i aşan resim repertuvarında ağırlıklı olarak yerleşik hayata geçişe bağlı toplumsal değişimi yansıtan aile betimlemeleri yer alıyor. Latmos 8 bin yıllık bir dönemi kapsayan açık hava müzesi konumunda. Ayrıca, kayaların doğal aşınmaları nedeniyle dünyada az görünen bir coğrafya parkı niteliği taşıyor. Anadolu’da jeopark yapılabilecek en önemli yerler arasında” dedi. Beşparmak Dağları’nın botanik bilimi açısından Türkiye’nin 122 önemli bitki alanından biri olduğunu söyleyen Sürücü, acil koruma ihtiyacında olan bu alanların gelecek kuşaklara güvenli bir şekilde aktarılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

OCAKLAR TEHDİT EDİYOR

Bahattin Sürücü, kültür ve doğa mirası yönünden eşsiz Beşparmak Dağları’nın UNESCO’ya aday olması gereken bir tarih hazinesi olduğunu da paylaşarak şöyle devam etti: “Böylesine zengin bir doğa alanı ve açık hava müzesi niteliğindeki tarihi zenginlikler maden ocakları nedeniyle büyük tehdit altında. Latmos’un, Bafa Gölü Tabiat Parkı’yla birleştirilerek milli park olmasına ilişkin imza dosyalarını Başbakanlık’a, Orman ve Su İşleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarına, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ve Aydın Valiliği’ne gönderdik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!