Başbakan Erdoğan’a bor taşıma dosyası

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan’a bor taşıma dosyası
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2009 00:00

Balıkesir Bigadiç’te bor madeni taşıma işini bir İstanbul firmasının almasıyla başlayan gerginlik yerini arayışa bıraktı. Madeni 30 yıldır Bandırma’ya taşıyan Bigadiç Taşıyıcılar Kooperatifi yöneticileri Balıkesir’de oda başkanlarıyla bir araya gelerek, ne yapılabileceğini konuştu.

BİŞOKOP Başkanı Şerif Çolak, "Biz yıllarca işimizi dört dörtlük yaptık. Bugüne dek bir tek şikayet bile gelmedi. Gerektiğinde yeni araçlar aldık. Ancak son ihaleyi kaybettik. Kamu İhale Kurumu’na itiraz ettik ancak sonuç alamadık" dedi. İhaleyi alan Özay Nakliyat’ın şartnameye uymadığını iddia eden Çolak, şunları söyledi:

"Şartnameye göre, 188 kasanın damperli kırkayak veya TIR olması gerekirken, firmanın araçlarının yüzde 20’si damperli, yüzde 80’i dampersiz. Araçlar uygun olmadığı için çift sıra sarılması gereken torbalar tek sıra sarılıyor. Bir forklift 10 defada saracağı yükü 20 defada sarıyor. Bir araç 7 dakikada sarılırken bu defa 10-15 dakikada sarılıyor. Saat üzerinden çalışan forkliftler Etibor’a fazla külfet getiriyor. İlk bakışta Etibor kar etmiş gibi görünüyorsa da yükleme ve indirmeden zarar ediyor. Bunları gerekli yerlere bildirdiğimiz halde hiçbir işlem yapılmıyor. Nakliyede çuvallar yırtılıyor, rapor tutulmuyor. Araçlar güvenlik çadırı kullanmadan gidiyor, güvenlikçi rapor tutuyor, başmühendislik tutmuyor. Nereye başvursak sonuç alamıyoruz."

Bigadiçli’nin hakkı

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, borun Bigadiç’le özdeşleştiğini belirtti, "Bigadiç halkı bor madenleri için tarlasını, arsasını feda etti. Taşıma hakkı öncelikli olarak Bigadiçli kamyoncularındır. Çünkü göz hakkı vardır, iz hakkı vardır. İhaleyi kazanan firmayla bir kez daha irtibata geçip ortak çalışma yolunu arayalım. Sonuç alamazsak hukuki mücadele başlatalım" diye konuştu.

Kayıp 9.5 milyon TL

á Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz ise 2008 sonu itibariyle taşıma ihalesinden 9.5 milyon TL kazanan kamyoncuların parayı Bigadiç ve Balıkesir’de harcadığını anımsatırken, ihaleyi çok az farkla başka firmaya veren kurumu eleştirdi. Türkiye’de kişilere göre ihale şartnamesi hazırlandığını belirten Yavuz, Bigadiçli kamyonculara hukuki mücadelede her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Gerekirse eylem

áBigadiç Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Sedat Yurtsever, ihaleyi kazanan Özay Lojistik’in İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu’ya yakın firma olduğunu iddia etti. Milletvekili Edip Uğur’a sıkıntılarını anlattıklarını belirten Yurtsever, "Bir sonuç alamadık. Gerekirse Etibor Madenleri Genel Müdürlüğü’ne gidip kapısının önünde yatacağız, ama bu işi çözeceğiz" diye konuştu. BİŞOKOP yöneticileri, hafta sonunda Bigadiç’te olan AKP’lilere konuyu bir kez daha anlattıklarını ancak destek bulamadıklarını söyledi. 15 Mart’ta miting için Balıkesir’e gelecek Başbakan Erdoğan’a bir dosya sunulması kararlaştırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!