Balkan coğrafyası Çanakkale'de buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Balkan coğrafyası Çanakkalede buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 01:17

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'ndeki mevlevihanede, Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü kapsamında gerçekleştirilecek Şebi-Arus törenlerinin Balkan ülkelerini buluşturacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Çanakkale Valiliği öncülüğünde 2015 Koordinasyon Merkezi ve Çanakkale Tasavvuf Vakfı işbirliğinde düzenlenen, ayrıca Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mürt üniversitesi (ÇOMÜ) Tasavvuf Topluluğu, Mevlana öğretisini ve Gelibolu Mevlevihanesi'ni Tanıma ve Yaşatma Derneği tarafından da desteklenen etkinlikler 12-15 Aralık tarihleri gerçekleştirileceği açıklandı.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar konuyla igili yaptığı yazılı açıklamada, Şebi-Arus törenlerine Balkan ülkelerinden Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Kırım, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ'dan bakan, milletvekili, büyükelçi, akademisyen, diyanet işleri başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılacağını bildirdi. Projeyle, 1915'te bu topraklarda kahramanlık destanı yazan o günkü vatan coğrafyasından ve balkan coğrafyasından gelen şehit ve gazileri bir kez daha anma fırsatı da bulacaklarını kaydeden Vali Çınar, şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıca önemli tarihi olay ve dönemlere tanıklık yapan Gelibolu Mevlevihanesi'nde de Hz. Mevlana'yı vuslatın 741. yıldönümünde anacağız. Osmanlı'nın Rumeli'ye ayak bastığı dönemlerde Gelibolu'da inşa edilen ve birçok ilim, sanat ve fikir adamı yetiştirerek özellikle Balkan coğrafyasına nüfuz edilmesinde önemli rol oynamış bulunan, dünyadaki en büyük orijinal sema alanına sahip Gelibolu Mevlevihane'sinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 7 yıl önce onarılmasını müteakip zaman zaman icra edilen sema programının ötesine geçerek, geleneksel hale getirecek Şeb-i Arus törenleriyle, özellikle Balkan coğrafyasında kurduğu düşünülen gönül köprüsü münasebetiyle bir anlamda tarihi yeniden canlandırmak ve Çanakkale'yi bu yönüyle de bir çekim merkezi haline getirmek amaçlanmaktadır."

Balkan coğrafyası Çanakkalede buluşacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!