Balina şişiyor

Güncelleme Tarihi:

Balina şişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

İncelenen şirket sayısı 15'e, hayali ihracat 440 milyon dolara, naylon fatura tutarı 295 trilyona yükseldi, gözaltına alınanların sayısı 100'ü buldu.

BALİNA Operasyonu kapsamında incelenen şirket sayısı 15'e, hayali ihracat 440 milyon dolara, naylon fatura tutarı ise 295 trilyon liraya yükseldi. Son olarak yakalanan Mehmet Kızılboğa, İbrahim Solak ve Mustafa Güngör'le gözaltına alınanların sayısı 100'e ulaştı.

GÖRDES Grubu'ndan Mehmet Kızılboğa, İstanbul'da, tinercilerle 200 milyon karşılığında paravan şirket kurup naylon fatura kestirdiğini itiraf etti. Böyle kurulan 20 firma üzerinden 100 trilyon naylon fatura kesildiği ortaya çıktı. Kızılboğa, bu şirketleri halen firari muhasebeci Süleyman Demiryürek'le kurdurduğunu söyledi.

24 trilyon liralık haciz

KIZILBOĞA'nın, adına şirket kurduğu Fuat Sulmaz'ın İstanbul'da yersiz yurtsuz yaşadığı, alkolik olduğu ve üzerine kayıtlı şirketten naylon fatura kesildiği için vergi dairesince hakkında 24 trilyonluk haciz işlemi yapıldığı öğrenildi. Kızılboğa'nın, Metin Alppolat'la ortak olduğu Örümcek Tekstil'in makinesi olmadığı halde Gördes Şirketler Grubu'na binlerce kilo iplik vermiş gibi fatura kestirdiği ortaya çıktı. Aranmakta olan Alppolat'ın Uşak Cezaevi olayları öncesinde gerçekleştirilen Kasarteks baskınında kaçırıldığı öne sürülen kişi olduğu belirlendi. Polisçe yakalanan İbrahim Solak'ın hayalici Gürcan Güngören adına bankalardan para çekip bunları paylaştırdığı anlaşıldı. Paravan şirketin ortağı da olan Solak'ın KDV iadelerini bankalardan aldığı belirlendi.

Evcil ve Kombassan

YİNE hayalici Bahri Ergin'e ait çok sayıda şirketin ortağı durumunda olan Mustafa Güngör de Kütahya Tavşanlı'da yakalanıp gözaltına alındı. Kızılboğa basın mensuplarına işadamını olduğunu öne sürüp, ‘‘Olaylarla ilgim yok’’ derken, parası olmadığı için gözaltındayken Mali Polis'in yardımcı olduğu öğrenildi. Mali Şube yetkilileri, hayalici Bahri Ergin'in şirketlerinin hesapları incelenirken Erol Evcil ve Kombassan'a ait faturalara da rastlandığını bildirdi. Yetkililer, bu faturaların da hayali mi, gerçek mi olduğunun araştırma sonunda belli olacağını kaydetti.

45 kişi tutuklandı

BALİNA Operasyonu'nda şu ana kadar toplam 100 kişi gözaltına alındı. Aralarında işadamı, devlet memuru, yeminli mali müşavirlerin de bulunduğu toplam 45 sanık tutuklandı. Operasyon kapsamında toplam 15 şirket incelemeye alındı. İTS, Gürbüz, Ergün, Türkmenoğlu, YTS, Güntürk, Yeşer Tekstil, Hopa, İzmeks, Darıca, Seherteks, Ezo, Yağız, Günçeteks ve Özgeteks'in yaptıklarını öne sürdüğü ihracatın toplamı 440 milyon doları (yaklaşık 299.2 trilyon lira) buldu. Yine operasyonda ele geçirilen naylon faturanın toplamı ise 295 trilyon liraya ulaştı. Soruşturma sırasında ismine yeni ulaşılan Gaziantep'te kurulu Gürbüz Tekstil'in 400 adet Gümrük Çıkış Beyannamesi'nin incelenmesi ise sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!