Balina operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Balina operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

İŞADAMI Mehmet Niyazoğlu bulunamazken muhasebecisi Engin Yeşilağaç gözaltına alındı. Evraklarında yaklaşık 1 trilyon liralık naylon fatura bulunduğu önesürülen Muhasebeci Engin Yeşilağaç'ın bunlardan patronu Niyazoğlu'nun haberinin olmadığını iddia ettiği öğrenildi. Niyazoğlu'nun tekstil şirketleriyle ilişkisi de araştırılıyor. İzmir DGM Başsavcısı Abdulkadir Abacı ve Savcı Cevdet Ulu tarafından yönetilen operasyonda polisin bulamadığı Mehmet Niyazoğlu hakkında mahkemece yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Yasak kararı sınır kapılarına ve havalimanlarına bildirildi. Operasyonda ayrıca İzmir Vergi Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli bir yargıç da gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısı 20'yi bulurken, rakamın daha da artacağı bildirildi.

İZMİR Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, operasyonun sürdüğünü, yarın ön açıklamanın yapılacağını, çarşamba günü de gözaltındakilerin İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevkedileceğini belirterek açıklama yapmadı.

Müfettişler İzmir'de

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan, Gaziantep'te ‘‘Paraşüt Operasyonu’’nu soruşturan 5 müfettişi de İzmir'e gönderdi. İşyerlerinden ele geçirilen iki kamyon dolusu evrak incelemeye alındı. Ankara'dan gelen müfettişler ve Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural sık sık DGM Başsavcısı Abdulkadir Abacı'yla toplantı yapıp bilgi verdi. Yetkililer soruşturmanın hergeçen gün büyüdüğünü, soruşturma kapsamında bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu ve bunlarında gözaltına alınabileceğini belirtti. Bu arada Mali Şube'nin oluşturduğu özel ekip, hayalici şirketlerin bağlantılarını araştırmak üzere İstanbul'a gitti.

Sistem nasıl işliyor?

YÜZDE 17 oranında Katma Değer Vergisi iadesi alınan hayali ihracat sisteminde, tekstil ve gıda sektörü mercek altına alındı. İzmir'de tarihinde görülmemiş boyutlara ulaşan yolsuzluğun bu türünde, değeri kilo başına 120 bin lira olan kırpıntı kumaşlar atelyelerden toplanıyor. Bu ürün, değeri 3.5 milyon lira dolayında olan kumaş gibi gösterilip ihraç ediliyor. Bu sahtekarlık sırasında bir TIR yükünün değeri yaklaşık 40 kat artıyor. Dolayısıyla bir parti ihracatta alınan yüzde 17'lik vergi iadesi oranı da büyüyor. İhraç edilen mal karşı ülkede Türk alıcı tarafından karşılanıyor. Gönderilen kırpıntı kumaşları karşılayan kağıt üzerindeki alıcı firma bu ürünü genelde kullanmaya bile değer bulmuyor, imha ediyor.

TEKSTİL sektörü yetkilileri, konfeksiyon atelyelerinden bu tür kırpıntı kumaşların toplanılıp, içine bir miktar pamuk konularak yeniden iplik yapıldığını belirtirken, ‘‘Parça kumaşlar bu yöntemle değerlendirilip, iplik yapılması gerekiyor. Ama kumaş olarak gösterilip, ihraç edilmesiyle alınan iade oranı daha karşı olduğu için bu yöntem giderek piyasada yaygınlaştı’’ yorumunu yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!