Balina mektubu

Güncelleme Tarihi:

Balina mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi sarsan, ucu Ankara'daki politikacılara bile ulaşan Balina Operasyonu'nu İzmir'den postalanan bir ihbar mektubu başlatmış

‘‘İZMİR hesap uzmanlarının skandalı’’ başlığıyla başta Maliye ve İçişleri bakanlıkları olmak üzere çeşitli kurumlara gönderilen mektupta haksız vergi iadesi ve naylon fatura olayları tek tek anlatıldı.

İHBAR mektubunda operasyonun kilit isimlerinden ve şu anda cezaevinde bulunan Yeminli Mali Müşavir Tamer Büyükçoban'ın mafyayla bağlantılı olduğu, hesap uzmanları tarafından kayrıldığı öne sürülüyor.

BAKANLIKLARIN, ihbar mektubunda yer alan iddiaları araştırdığı ve Balina Operasyonu'nun düğmesine böylece basıldığı bildirildi. İhbar mektubunda adı geçen İzmir'deki hesap uzmanları hakkında da soruşturma başladı.

22 MAYIS 200 tarihini taşıyan ve S.A. imzası taşıyan ihbar mektubunda İzmir Hesap Uzmanları Kurulu'na bağlı görev yapan üç uzmanın yeminli mali müşavirlerin sahte tehitleri kullanılarak haksız KDV iadesi alımına yönelik soruşturmaya rüşvet ve kayırmanın karıştığı iddia edilerek şöyle denildi:

‘‘HESAP uzmanları H.A. - T.D. - Y.K. Yeminli Mali Müşavir Tamer Büyükçoban'ın yanında çalışan elemanı adına şirket kurdurarak 1999 yılında sahte yeminli mali müşavir mühürü ile almış oldukları haksız KDV iadesini tespit etmelerine rağmen, hiç bir girişimde bulunmamışlardır. Yine Gaziantep'te, Yeminli Mali Müşavir Resul Yılmaz bağlantılı 3 köyü olan A.T'nin aynı şekilde haksız KDV iadesi aldıklarını tespit etmelerine rağmen yeminli mali müşavirler Tamer Büyükçoban ve Resul Yılmaz'ın mühürleri hakkında hiç bir tedbir veya yasal işlem yapmadılar. Bu iş karşılığı İzmir'de mafya Yeminli Mali Müşaviri olduğu tespit edilen Tamer Büyükçoban'dan 100 milyar lira, Gaziantepli A.T. ve Yeminli Mali Müşavir Resul Yılmaz'dan para alarak bunlar hakkında hiçbir şekilde yasal işlem uygulanmamıştır. 18 mayıs tarihinde bu hesap uzmanları 6 tane yeminli mali müşavirin mührüne göstermelik tedbir koymuş, bunların ise haksız KDV iadesi almalarına göz yummuştur.’’

Biliniyordu ama...

İHBAR mektubunda tespitler kısmında ise Büyükçoban'ın haksız KDV iadesi aldığının hesap uzmanlarınca üç ay önce belirlenmesine rağmen gözardı edildiği vurgulanarak bunun belgesinin de diğer yeminli mali müşavirlerin mühürlerinin el konulmasına rağmen, bunlara birşey yapılmadığı vurgulandı. Mektupta ayrıca hesap uzmanlarının çalışmayan yeminli mali müşavirin mührüne tedbir koyarak asıl suçluları gizleyip, yeminli mali müşavir sıfatı altındaki şahısların usulsuz ve mesleki ahlaklarıyla bağdaşmayan çalışmalarına göz yumduğu öne sürüldü.

Mektuptaki kişiler

BAKANLIKLARIN ihbar mektubunda yer alan iddiaları araştırdığı ve operasyonun düğmesine böylece basıldığı bildirildi. İhbar mektubunda adı geçen İzmirli hesap uzmanları H.A., T.D. ve Y.K.'nin hakkında müfettişlerce soruşturma başlatıldığı belirtildi. Maliye çevreleri ihbar mektubunda Büyükçoban'la ilgili gerçeklerin doğru olduğu fakat hesap uzmanlarının iddia edildiği gibi bu kişiyi kayırmadığı, aksine hakkında rapor hazırladıkları iddia edildi. Yine ihbar mektubunda adı geçen Gaziantepli Yeminli Mali Müşavir Resul Yılmaz, operasyon sırasında polisin aramasına rağmen bulunamadı. Bu arada yakalananlardan Yeminli Mali Müşavir Kemal Altay'da verdiği ifadesinde Yılmaz'ı suçlayıp, kendi imzasını ve ismini taklit ederek işlem yaptığını söyleyerek suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!