‘Bakan gelipduru’

Güncelleme Tarihi:

‘Bakan gelipduru’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2012 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’den sonra Milas’a geçti, buradaki Kral Hekatomnos’un mezarında incelemelerde bulundu. Günay, bölgede yaşayanların şivelerinden alıntı yapması herkesi güldürdü.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Temmuz 2010’da define avcılarının kurbanı olduktan sonra bulunan, Milas’ın Hisarbaşı Mahallesi’ndeki Kral Hekatomnos’un mezarında incelemeler yaptı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile kral mezarına inen Günay, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hayal ettiğimin fazlası

Dünya arkeolojisinin de en ilginç, önemli kazılarından birisini yaptıklarını belirten Günay, “Genel müdürlüğümüz büyük bir gayretle çalışıyor. Burada daha önce Uzunyuva denilen tarihi bir yer ve gecekondular vardı. Yaklaşık 50’ye yakın bina buradan kaldırıldı. Koordinasyon içerisinde çalışmalar sürdürülüyor. Bizim bile hayal ettiğimizden daha önemli şeyler çıkıyor. Burada gördüğüm mozaikler, şu ana kadar Türkiye’de gördüğümüz en ilginç mozaikler. Milas yöresinin kilimleri ve sivil mimarlık örnekleriyle bağları bulunabilir” dedi.

Haberin Devamı

Dünyaya sunacağız

Yunanistan’daki Akropol ile yarışabilecek yepyeni bir mekan ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, şunları söyledi:
“Burada bizleri heyecanlandıran başka şeyler de var. 7 kilometre uzaklıkta Euromos kazımız var. Burada da ayakta duran yapıtlar mevcut. 5 kilometre ötede ise Menteşe Beyliği’nin Selçuklu döneminin inanılmaz bir yerleşim yeri var. Demek ki 10 kilometrelik bir bölgede Karialılardan günümüze kadar çok güzel eserler gelmiş. Bölgede çok güzel sivil mimari örnekleri bulunuyor. Gelecek yıl içerisinde nelerin yapılabileceği netleşecek. Dünya çapında bir merkez oluşacak. İnanılmaz bir açılış yapacağız. Efes gibi, Pamukkale, Bergama gibi önemli ören yerlerimiz var. Ama iddia ediyorum ki onlardan çok daha farklı özellikleri olan çok büyük zenginlikte bir mekan ortaya çıkacak ve biz bunu dünyaya sunacağız.”

Her fırsatta geliyorum

Her fırsatta Milas’a gelmeye çalıştığını dile getiren Günay, bölgede yaşayan insanların kendi şiveleriyle yaptıkları konuşmalardan alıntı yaparak, “Ben her ay buraya gelmeye çalışıyorum. Buradaki insanlar benim için ‘bakan gelipduru’ diyorlarmış. Gelipduruyorum ama gelip durmuyorum. Hep birlikte çok güzel bir tarihi mekanı ortaya çıkarmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.
Kral mezarından kaçırılan eserlerin bulunması için başlatılan çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Günay, “Eserlerin bir kısmını bulduk. İngiltere ve İskoçya’da takip ettiğimiz eserler var. Bizlerin yaptığı çalışmalar eserleri geri almamızda da yardımcı olacak” dedi. Günay, cep telefonu ile mezarın içerisinden ve dışından fotoğraflar çekti.

Haberin Devamı

Çan çalarak sergi açtı

Günay, Milas Belediyesi’nin davet ettiği, çizgi-roman ustası, illustratör M. Kutlukhan Perker’in sergisini açtı.
Milas Belediye Başkanı CHP’li Muhammet Tokat, “Burası Hacıali Ağa Konağı. Milas’ın sivil mimari örneklerinden birisi. Belediyemiz tarafından restorasyonu yapıldı. Burada kültürel faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bina ayrıca Turhan Selçuk Karikatür Evi olarak kullanılıyor. Sergilerimizi burada açıyor, geleceğin karikatüristleri burada yetiştiriliyor. Turhan Selçuk’u burada yaşatmaya çalışıyoruz. Kutlukhan Peker, bugün burada hem sergi açtı, hem de buradaki çocuklarımızın gelişmesine katkıda bulunuyor” dedi.

Günay, konuşmasına Milas şivesiyle başlayarak, “Melas’a sık sık gelipdurum. Milas’a her geldiğim de daha çok heyecanlanıyorum. Milas’ı Türkiye’nin kültür turizminin en önemli merkezlerinden birisi haline getirmeye çalışıyoruz. Bu sergi bizim için güzel bir rastlantı oldu. Değerli eserlere imza atan hemşerimin sergisine katılmak beni son derece mutlu etti” dedi. Günay, Perker’e belediyenin tkeşekkür plaketini verdikten sonra serginin açılış çanını çaldı. Daha sonra Gazipaşa Firuzpaşa Mahalleleri Muhtarı Recep Panay’ın okuduğu şiiri dinleyen Günay, sarılarak, “Ben böyle muhtar görmedim” diyerek tebrik etti. Başkan Muhammet Tokat, kendisi için hazırlanan doğum günü pastasını kestikten sonra Günay’a ikram etti. Günay, pastayı yedi, çevresindeki çocuklara yedirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!