Bağ-Kur sigortalı olan SSK’lı çalışabilir mi

Güncelleme Tarihi:

Bağ-Kur sigortalı olan SSK’lı çalışabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2008 00:00

SORU: İlk çalışma hayatımdan bu yana SSK’lıydım, sonra kendi şirketimi kurdum, Bağkur’lu oldum. Şimdi yine eski işyerim teklifte bulundu ve işe başladım. Bağkur primim devam ediyor, şirkette SSK’mı ödemeye başladı. Kendi şirketimi kapatmayıp, aktif olmayan bir şekilde tutmak istiyorum. Bağkur olayını ne yapacağım ?

İsmi Saklı

CEVAP: Esasen sizin için bir sorun yok. Bağ-Kur sigortalılığınız devam edip primlerinizi düzenli olarak öderken, başka bir işyerinde de iş sözleşmesi ile ve ücret karşılığında çalışabilirsiniz. Ancak, bu defa ücretle çalıştığınız işyeri sizi SSK sigortalısı olarak bildirip prim ödemeyecek. Zira sosyal sigortada teklik ilkesi geçerlidir. Bir kişi aynı anda iki ayrı sosyal sigorta kanununa tabi olamaz. Yani aynı anda hem Bağ-Kur hem de SSK sigortalısı olamaz. İşvereninizin yapması gereken size ücret ödemesi yaparken, ücretinizden SSK primi kesmeyecek. Sadece vergi kesintileri yapacak. Öte yandan, bugüne kadar yersiz olarak ödenmiş SSK primlerini hem işveren hem de işçi(siz) hisseleriniz oranında SSK’dan geri alabilirsiniz. Tabi ki ödeme tarihinden itibaren aradan 10 yıl geçmemişse.

SSK ve Bağ-Kur sigortalılığı çakışır ise ne olacak?

SORU: Babam 02/2006 da vergi mukellefi olmuş ve bağkur sigortalısı olarak görünmekteymiş. Ama bundan haberi olmadığından 04/2006’da SSK’lı olup prim ödemeye başlamış. Bu güne kadar SSK primleri tam olmuş ama Bağ-Kur’a da borç görünmekte. Bize söylenen SSK’nın durdurulup Bağ-Kur’a geçeceği ve SSK’ya ödediği primlerin Bağ-Kur’a aktarılacağı. Bu durumda ne yapmalıyız? Biz SSK’ya devam etmek istiyoruz. Doğru karar vermiş olur muyuz? Æ A.KOÇ

CEVAP: Babanız, 2006/2. ayı itibariyle ticari yada serbest meslek kazancı sebebiyle vergi mükellefi olduğu için zorunlu olarak 1479 sayılı Kanun’a göre(Bağ-Kur) sigortalı sayılmaktadır. Öte yandan, hizmet sözleşmesi ile bir başka işte çalışmaya başlamakla, 2006/4. ayından itibaren 506 sayılı Kanun’a tabi olarak(SSK) sigortalı bildirimi yapılmış. Vergi mükellefi olmasından nasıl haberdar olmadığı anlaşılamamakla beraber, mükellefiyeti devam ettiği sürece de ödenmemiş primlerden dolayı borçlu görülmesi gayet normal bir durum. Doğrusu, ilk başlayan çalışma ilişkisi sebebiyle Bağ-Kur sigortalısı olmasıdır. Keza, bu şekilde zorunlu Bağ-Kur’lu sayıldığı için zaten SSK sigortalısı olmaması gerekirdi. Mevcut durumda, vergi mükellefiyetini sona erdirip Bağ-Kur kaydını sildirmeden SSK sigortalısı olamaz. Bağ-Kur sigortalısı olması gerektiği halde SSK bildirimi yapılmış olması sebebiyle, yapılacak başvuru ile yapılan yersiz ödemeler prim borcunun aslına mahsup edilebilecektir.

SGK diyalize gidenlerin yol paralarını ödeyecek mi ?

SORU: Annem 1998 yılından beri kronik böbrek hastası ve haftada 3 gün Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde diyalize giriyor. Diyalize girdiği hastane ile Ege Üniversitesi’nin vermiş olduğu heyet raporu ile hususi araçla eve gidiş ve gelişler sağlanıyor, çıkan yol masrafı düzenli olarak Emekli Sandığı’ndan ödeniyordu. Haziran 2007’den beri Sosyal Güvenlik Kurumu yol masrafı evraklarını teslim alıyor, fakat hiçbir ödeme yapıyor. Kuruma sebebi sorulduğunda; ilk önceleri bilgisayar sisteminin kurulmadığını, sonrasında ise genel müdürlükle yazışmaların sürdüğünü ve yazışmaların sonuçlanmasından sonra ödemelerin yapılacağı söylediler. 7 aydan beri yol ücretlerini Ziraat Bankası’ndan aldığınız tüketici kredisiyle ödedik. Şimdilerde ise ödeme güçlüğü çekiyoruz. Bu konuda bilgi verebilir misiniz ? Bizim yol ücretlerini kurum karşılayacak mı? Æ O. KulunkoĞlu

CEVAP: Sayın okurumuz sosyal sigorta kurumlarının birleşme sürecinde bu sıkıntı yaşanıyor. Benzer durumda çok kişinin bulunduğunu gelen e-postalardan anlıyoruz. Bu konu ile ilgili olarak SGK en son, fatura bedellerinin ödenmesinde karşılaşılan sorunları çözme amacıyla 2007/82 sayılı Genelgesini yayınladı. Buradan SGK yetkilerine biz de bir kez daha soralım: Bilgisayar sistemindeki sorun yada yazışmalar 8 aydır bitmiyor mu? SGK yeniden yapılanma sürecini yaşarken vatandaşlarımıza sıkıntı çektirilmemesi de birincil hedeflerden olmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!