Badem’e yanaşmayın

Güncelleme Tarihi:

Badem’e yanaşmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 00:00

Marmaris’te kafesini parçalayıp kaçan ve Milas’ın Ören sahillerine dönen Akdeniz foku Badem’e tatilciler evcil hayvan gibi davranınca yine sorun yaşandı.

MARMARİS’teki kafesini parçalayıp kaçan Akdeniz foku Badem Malis’ın Ören sahillerine döndü. Ören Halk Plajı’nda ortaya çıkan Badem’i tatilciler sevgi gösterileriyle karşıladı.

Şezlonglarda, balıkçı teknelerinde güneşlenen Badem’e gösterilen ilgi sorun yarattı. Kıyıya çıktığında Badem’in başında yüzlerce kişi toplanıp fotoğraf, görüntü çekmeye çalıştı. Bazı tatilciler bu sevgi ve ilgiyi abarttı. Evcil köpek gibi okşamak isteyen, yüzgecini çeken, kumsaldan uzaklaştırmak için taş atan bile çıktı. Aşırı ilgiden sıkılan Badem de bazen oynamak, bazen korunmak için tepki verince istenmeyen olaylar yaşandı. Badem’in kendilerine yaklaştığını gören bir anneyle kız denizin ortasında demirli bir teknenin motoruna tutundu, kıyıya çekildi. Badem’in denizde yüzerken ayaklarından çizdiği iki kişi de ayakta tedavi edildi.

Yılın 9 ayını İstanbul’dan gelerek Ören’de geçiren 57 yaşındaki Uğur Bingöl, "Badem sevimli, ama büyüdükçe ve güçlendikçe tehlikeli olmaya başladı. Oğlumu ve eşimi yaraladı. İkisi de artık denize girmekten korkuyor. Badem geldiği an plaj boşalıyor. Daha kötü sonuçlara karşı önlem alınmalı. İnsanların da, Badem’in de hayatı tehlikede" dedi.

Seviyorsan yanaşma

Badem için, Muğla Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, ÖÇK ve SAD-AFAG tarafından geçen yıl başlatılan, "Badem’i Seviyorsan Yanaşma" adlı projenin broşürleri de Gökova ve çevre sahillerde dağıtıldı. 5 bin broşürde Badem’in fotoğrafıyla görenlerin dokunmamaları ve yaklaşmamaları konusunda uyarılar yeraldı. SAD-AFAG (Sualtı Araştırmaları Derneği- Akdeniz Foku Araştırma Grubu) Başkanı Cem Orkun Kıraç, "Amacımız çevredekilerin bilinçlendirilerek Badem’e daha fazla zarar verilmesini engellemek. Badem ile insanları da rehabilite ederek, onu doğal ortamda yaşamaya alıştırmak istiyoruz. İnsanların tedavi ettiği Badem herkesten iyilik göreceğini sanıyor. Oysa ki birçok kişi artık ona eziyete başladı. Bu nedenle projeyi hayata geçirmeye başladık. Badem insanlarla yaşamaya alıştı, insanlar da normal davranış sergileyerek onunla yaşamaya alışmalı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!