Ayvalık’ta zeytin hasadı başladı

Güncelleme Tarihi:

Ayvalık’ta zeytin hasadı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 00:00

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Zeytin Hasadı Şenliği’, Mutluköy’deki Ayvalık Ziraat Odası’na ait zeytin bahçesindeki sembolik hasatla başladı.

Haberin Devamı

Öncesinde, Edremit Zeytincilik Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Mehmet Balcı, zeytin hasadının nasıl yapılması gerektiği konusunda konuklara bilgi verdi. Klasik ve modern yöntemlerle zeytin toplayan ziyaretçiler, zeytin ağaçlarının altında zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptı.

Zeytin dalı uzatıyoruz

CHP’li Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, zeytinyağı pazarının sadece Ayvalık’ın zeytinyağını değil, ilçeyi ve turistik değerlerini de tanıttığını söyledi. Türközen, “Buradan tüm dünyaya, birlik ve beraberlik sağlamak için, güzel zeytin dalımızı uzatıyoruz. Sağlıklı bir yaşamın parçası olan zeytinyağını daha geniş kitleye duyuruyoruz. Ayvalık’ı ulusal ve uluslararası platformda zeytinyağının vazgeçilmez merkezi haline getirebilmek, yöreye hem markasal hem turistik canlılık kazandırmak, şehirlerde körelen insanlara kırsal ortamda tarıma dayalı ama bir o kadar modern ürünlerle tanışma fırsatı vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dünya markası yapacağız

Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, şenlikle, Ayvalık zeytinyağını dünya markası yapmayı amaçladıklarını belirtti. İlçede üretilen zeytinyağına coğrafi işaret belgesi aldıklarını kaydeden Gençer, “Bu işaretle, tüketici hangi zeytinyağını alırsa alsın, bunun Ayvalık ürünü olup olmadığını görecek” diye konuştu.
Rahmi Gençer, son beş yılda Ayvalık’ta 450 bin yeni zeytin dikildiğini dile getirdi, “Türkiye genelinde fide dikimi devam ettiğinde, beş yıl sonra dünyada üçüncü üretici haline geleceğiz. Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine oynuyor.

750 bin ton zeytinyağı üretimine soyunan bir ülkeyiz. İç tüketimin artması lazım. Türk halkına zeytinyağını tanıtmak lazım. Ayvalık bu işin lokomotifi oldu” dedi.

İç tüketim artırılmalı

Daha sonra, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Jean Lois Barjol’ün katıldığı ‘Zeytinyağının iç ve dış pazardaki sorunları ve hedefleri’ temalı söyleşi yapıldı. Konuşmacılar, zeytin ve zeytinyağının sağlıklı beslenme ve zeytinyağı dış satımında markalaşmanın önemine dikkat çekti, iç tüketimin de artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!