Atatürk’ün deniz fotoğrafları sergide

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün deniz fotoğrafları sergide
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 00:00

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizde geçirdiği zamanlardan oluşan 115 fotoğraf ve resmin yer aldığı “Atatürk, Deniz, Kabotaj” konulu fotoğraf ve resim sergisi açıldı.

Haberin Devamı

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği, “Atatürk, Deniz, Kabotaj” konulu fotoğraf ve resim sergisi Sabancı Kültür Sarayı’nda açıldı. Serginin açılışı DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve DTO İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh’un katılımıyla yapıldı.
Çok önemli
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizde geçirdiği vakitlerden oluşan 115 fotoğraf ve resmin yer aldığı serginin gençlere çok büyük bilgi kaynağı olacağını dile getirdi. Prof. Dr. Füzün, “Tanrı, ulu önderimize zeka, yakışıklılık, karizma gibi bir araya gelmesi çok zor birçok özelliği vermiş. Ancak ömrünü kısaltmış. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye için denizin ne kadar önemli olduğunu, geleceğin denizlerde olduğunu görerek denizcilik ve  Kabotaj kanunu çıkaran Mustafa Kemal Atatürk keşke bugün onunla ilgili olan bu serginin açılışında yer alabilseydi” dedi. Sergi açılışının ardından Yüzbaşı Şerafettin Salonu’na geçen konuklar, Deniz ve Kabotaj Görsel Sunumu’nu izledi. Doç. Dr. Kemal Arı’nın hazırladığı “İzmir’den Bakışla Türkiye’de Kabotaj; Haklar, Kazanımlar, Bayramlar”  adlı kitap tanıtımını içeren konuşmasının ardından sözalan  Dolohg, etkinliğin “Atatürk ve Denizcilik” ve “Kabotaj” konulu iki amacı olduğunu söyledi.
Ne ilk ne de son
Serginin Türkiye’de dolaştırılması için koordinasyon çalışmaları yapacaklarını dile getiren Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, bu çalışma ne ilk ne de son olacağını, bu tür çalışmaların sürmesinin, Türk kültür dünyasına ve denizcilik sektörüne büyük katkısı olacağını vurguladı. Sergi büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

Kabotaj hakkı 84 yıl önce elde edildi

Türkiye’nin kabotaj hakkını 1 Temmuz 1926 tarihinde elde edebildiğini söyleyen Geza Dologh sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük Atatürk ile Kurtuluş Savaşı’nı verenler ekonomik zaferlerle taçlandırılmayan zaferlerin, kalıcı olacağına inanmadılar. Türkiye’yi savaşların sonunda yıkılmanın eşiğine getiren siyasi, askeri, kültürel etkenlerin temelinde, ekonomik geri kalmışlık yatıyordu. Düşünebilir miyiz; bir ülkeyi çepeçevre denizler çevirmiş olsun ve o ülke, kendi insanını ve kendi ürününü, yine kendi limanları arasında taşıyamıyor olsun? İşte Kabotaj, Türklere bu hakkı getirerek; kendi kıyılarında, kendi insanını, kendi ürettiklerini kendi gemilerine verdi. İki yıl sonra genç Türkiye Cumhuriyeti, 1 Temmuz gününü, bir denizcilik bayramı olarak kutladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!