Asansörde kırmızı alarm

Güncelleme Tarihi:

Asansörde kırmızı alarm
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2013 00:00

MAKİNE Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi, İzmir ve Manisa’da 23 belediye ile imzaladığı protokol gereği 2012’de bu iki kentte 10 bin 294, ülke genelinde ise 37 bin 119 asansörün yıllık periyodik kontrolünü gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

 

Ortaya çıkan rakamlar tüyler ürpertti. Denetim raporu özellikle büyük şehirlerde günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen asansörlerin can güvenliği için büyük risk taşıdığını ortaya koydu. İzmir ve Manisa’da 10 bin 294 asansörden sadece 634’ü güvenli çıktı, yeşil etiket aldı. 919’unun kullanılabilir durumda ancak tam güvenli olmadığı belirlendi, sarı etiketlendi. 8 bin 741’i ise can güvenliği açısından sakıncalı bulundu, “Kullanıma kapatılmalı’ denildi, kırmızı etiket verildi. Türkiye geneli de İzmir ve Manisa’dan farklı çıkmadı. Yeşil etiketi sadece 4 bin 253 asansör alırken, 3 bin 307’sine sarı etiket verildi. 29 bin 559’u için ise ’Can güvenliği yok’ denildi ve cama kırmızı etiket yapıştırıldı.

Haberin Devamı

Asansörde kırmızı alarm

Cezası çok ağır
Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, İzmir ve Manisa’da denetlenen asansörlerin yüzde 84.9’unun, ülke genelinde ise yüzde 79.6’sının kırmızı etiket aldığına dikkat çekti. Eriş, bunların, sorunlar çözülmediği takdirde belediye tarafından mühürleneceğini, kaza durumunda yöneticinin ölüme sebebiyet vermekten yargılanacağını söyledi. Asansörleri, kullanan kişiler, çevredeki kişiler ve asansör bakım hizmeti verenler açısından taşıdığı risklere göre incelediklerini belirten Berkay Eriş, yaklaşık 130 risk faktörüne baktıklarını, ancak asansörün aydınlatmasında ya da fren sisteminde sorun olduğunda kırmızı etiket verdiklerini ifade etti. Eriş, şöyle konuştu:
“Asansörlerde en çok gördüğümüz sorunlar aydınlatma yetersizliği, fren mekanizması, paraşüt sistemi. Etiketleri asansörün içine görünen bir yere yapıştırıyoruz. Çıkartması çok zor ancak bazı yöneticiler psikolojik etkisi nedeniyle söküyor. Oysa kırmızı etiketli bir asansörün ilçe belediyesi tarafından mühürlenmesi gerek. Nazilli’de bunu yaşadık. Sorunun giderilmesi için yöneticiye süre tanınıyor, sorun giderilmezse asansör kapatılıyor. Ancak bu uygulanmıyor. Oysa kırmızı etiketli bir asansörde kaza olması durumunda yönetici ölüme sebebiyet vermekten yargılanıyor. Asansör konusunda ücretsiz danışma hizmeti veriyoruz. Yıllık kontrol bedeli 120 lira. Bir apartman, asansör için özel olarak bilirkişi raporu isterse 200 lira ödüyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!