Altına hayır zeytine evet

Güncelleme Tarihi:

Altına hayır zeytine evet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2010 00:00

Hükümetin Maden Kanunu’nda değişiklik yapıp Zeytincilik Kanunu’nu da buna dahil etme girişimi Edremit’te tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN Maden Kanunu’nda değişiklik yapma, zeytincilik, orman ve yaban hayatını korumayı da buna dahil etme girişimi Edremit’te tartışıldı.
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, zeytinci olduğunu belirtti, şunları söyledi:
“İzmir’de kendi ellerimle 2 bin 800 zeytin fidanı diktim. Zeytinciliğin kaderinin tartışıldığı komisyonlarda bulunan arkadaşların çoğu zeytini yalnız tabakta görmüştür. Doğaya ve zeytine saygılı bir madencilik olsun istiyoruz. Madencilerin hırsı doğayı katledecek boyutta olmamalı. Yurdumuzda hedef 250 bin zeytin ağacıdır. Bunun için zeytincilik yasasını deldirmeyeceğiz. Bu konuyu elbirliğiyle savunacağız.”

Tavrımızı koyduk

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan da, zeytin denildiğinde üreticisinden ihraçatcısına, sıkmacısından depocusuna hatta ambalajcısına kadar 10 milyon kişiden söz edildiğini söyledi. Zeytinyağında 2015’te İspanya’dan sonra ikinciliği hedeflediklerini kaydeden Tan, “Zeytincilik Kanunu gereğince zeytinliklerin 3 kilometreden daha yakınına zeytine zarar verecek tesisler kurulamıyor. Biz tavrımızı koyduk. Zeytinliklerde maden aranmasını istemiyoruz. Biz 10 milyon kişiyiz. Bunu hiçe saymak mümkün değildir. İspanya’da zeytin arasında işletilen hiç maden görmedim” dedi.
Edremit Belediye Başkanı CHP’li Fikret Akova da, Zeytincilik Kanunu’nun 1998 ve 2004’te yine gündeme geldiğini belirtti, “İktidarlar değişiyor. Ancak madencilerin hırsı değişmiyor. Zeytinlikleri madencilere terk etmemiz mümkün değildir” dedi.
Katılımcılar, tüm milletvekillerine mektup yazılmasını ve Körfez’de tüm ilçelerin girişlerine “Altına Hayır. Zeytine Evet. Zeytincilik Kanunu Değiştirilmesin” yazılı  pankartlar asılmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Delice zeytini yaşasın
BODRUM, (DHA)

BODRUM Bitez Belediyesi’nin düzenlediği Zeytinyağı Festivali’nin son gününde Adaboğazı’na giden çevreciler, turistik tesis yapmak için zeytin ağaçlarının kesildiğini, Delice türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığını savundu.
Çökertme Türküsü eşliğinde, “Adaboğazı Zeytin Ağaç Varlığını Koruyalım” yazılı pankart açan eylemcilerden Bitez Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Çömez, “Binlerce kök zeytin ağacı bir gecede kimsenin haberi olmadan yok edilebiliyor. Yöremizde Delice zeytin dediğimiz ürün için akıllı eylemlerle dikkat çekeceğiz” dedi.
Mavi Yol Girişimi Platformu Sözcüsü Filiz Dizdar da Bodrum’da sürdürülebilir turizm ve tarımı sağlamak, betonlaşmaya ‘dur’ demek için eylemleri sürekli hale getireceklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!