Akvaryumunuz olsun

Güncelleme Tarihi:

Akvaryumunuz olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

STRES atmak isteyenlere akvaryum önerilir. Gerçekten de uzun ve yorucu bir günün sonunda zevkli bir akvaryumda oynaşan balıkları izlemek insanı dinlendirir. Ancak, akvaryum seçiminde de bilinçli olmak, bakımını bilmek gerek ve günde 15 dakika ayırmak.

HİDROBİYOLOG Gizem Sancaktaroğlu'nun önerileri şöyle:

GENELLİKLE akvaryum tabanındaki kum, zamanla çürüyen bitkilerin birikmesi, balık parçaları ve pislikleri, ya da fazla yemden koyu esmer renk alır. Üzerinde de balık gübresi dediğimiz birikinti oluşur. Bu birikinti içerdiği azotlu maddelerle bitkiler için veya balık yumurtalarını örtmesi açısından önemli olsa da akvaryumu çirkin ve bakımsız gösterir.

TEMİZLİK haftada bir gün sifon yöntemiyle yapılır, eksilen suyun yerine aynı ısıda su eklenir. Buharlaşma nedeniyle akvaryum camında oluşan kireç tabakası da genel temizlikte jiletle kazınır. Akvaryumcuları rahatsız eden bir konu da suyun yeşermesidir. Bu balıklara zararlı değildir ve akvaryumun sadece tepeden ışıklandırılması sağlanarak sorun çözülebilir.

BİTKİSİZ bir akvaryum düşünülemez. Balıkların sığınması, beslenmesi ve oksijen kaynağı olması bakımından gerekli olan bitkilendirme bilinçli yapılmalı, aksi halde yararından çok zararı olur. Seçilecek bitki o akvaryuma uygun olmalıdır.

AKVARYUMDA uygun zemin oluşması, sualtı bitkisinin gelişmesinde önemli etkendir. Bitkiler tutunup kök oluşturmak için kum zemine ihtiyaç duyarlar. Çakıl zemine bitki kökleri tutunamıyacağından tercih edilmemelidir. Ayrıca zemine arkadan öne doğru hafif bir meyil verilmesi akvaryuma derin bir görüntü verecektir. Yine yem artıklarının ön kısımda birikerek buradan kolayca temizlenmesi böyle bir zeminle mümkündür.

Okulda hayvan sevgisi

BUGÜNLERDE utanç verici doğa ve hayvan katliamları yaşanırken bazı aydınların görüşleri ürkütüyor. Çocuklarsa hayvanları seviyor, onlarsız yaşanmayacağını biliyor. Menemen Seyrek'teki Özel Ekin Lisesi de ‘‘Hayvan sevmeyen insan da sevmez'' ilkesiyle çocuklara hayvan sevgisi aşılıyor. Kuruculardan Nevzat Süer Sezgin, ‘‘Tavuskuşu, güvercin, muhabbet kuşu, ördek, sazan balığı, İran tavuğu, sülün gibi türleri barındıran mini hayvanat bahçesi oluşturduk. Çocuklar burada onları izliyor, yaşamlarını öğreniyor, dokunuyorlar, seviyorlar, besliyor'' dedi.

Geçmiş olsun Hüsnü

SOĞUK havanın kurbanı olan 4 yaşındaki şempaze Hüsnü, İZVET Veteriner Kliniği'nde 21 gün tedavi gördü. Veteriner Hekim Ayşe Tosun Köse, Hüsnü'nün tedavisi süresince klinik çalışanlarının ve çevre esnafın sevgisini kazandığını söyledi. Hüsnü'nün günlük muayenelerde huysuzluk etmediğini, iğne olmak için kendiliğinden kolunu uzattığını anlatan Köse, ‘‘Çok uysal bir hasta. Akıllı davranışları çevreyi etkiledi. Ziyaretçi akınına uğrayıp moral buldu'' dedi.

Sokak köpeğine bebek şefkati

İSTANBUL ve İzmir'de kuduzla mücadele için, ‘‘Sokak köpeklerine ne yapalım'' tartışması sürerken, Göcek'te Doğa ve Hayvan Dostları Derneği 40 kulübelik barınak kurup köpeklere sahip çıktı. İstanbul'daki Alya Muratoğlu'nun Özel Animalia Hastanesi uzmanları Göcek'e gelip 21 köpeği ücretsiz kısırlaştırdı.

GEREKLİ ilacı da hastane karşıladı. Üyelerden Gülden Ersaka, ‘‘17 dişi, 4 de erkek köpek ameliyat edildi. Dikişleri bir haftada alındı. Masrafları dernek bütçesiyle karşılıyoruz'' dedi.

YERLİ ve yabancılardan destek gördüklerini belirten dernek yöneticileri, ‘‘Hayvanlara ölüm kampanyalarına ve sevgi karşıtlarına birşeyler öğreteceğimizi umuyoruz. Konuya artık devlet el atmalı'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!