Acil Tıp’a ABD’den davet

Güncelleme Tarihi:

Acil Tıp’a ABD’den davet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

ACİL Tıp Derneği'nin hedefi ilkyardım konusunda toplumu eğitip başta trafik kazalarında yanlış müdahale ve taşımalar yüzünden sakatlık ve ölümlerin önüne geçmek. Vatandaşlara ambulans çağırmasını öğretmek. Bundaki çaba ve başarı ortada. Son olarak dernek Amerikan Acil Tıp Birliği (ACEP) tarafından Boston'da düzenlenen, dünyanın dört bir yanından 1500 kişinin katılacağı 4 günlük toplantıya davet edildi. Üstelik konuşmacı olarak katılacaklar ve Türkiye'den tek temsilci olacaklar.

BAŞKAN Ülkümen Rodoplu, konferansına Türkiye'yi tanıtacak slaytlarla başlayıp, çalışmalarının ardından acil tıp sisteminde ulaştığımız noktayı örneklerle sunacak. 1993'te kaybettiğimiz Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kalp krizi geçirdiğinde çevresindekilerin ilkyardımı bilmemesinden, çağrılan ambulansta doktor bulunmamasından tutun da 12 kilometre uzaktaki acil servise bir saat sonra ulaştırılmasına kadar geçen süreçteki yanlışlıkları, ‘‘Bu yüzden cumhurbaşkanımızı kaybettik’’ diyerek anlatacak. Ve ardından 14 tıp fakültesinde acil tıp anabilim dalında uzman yetiştirilmeye başlandığını, 70 il ve ilçede 112 acil yardım istasyonu kurulduğunu, dahası Marmara depreminde 85 bin yaralının ambulans ve helikopterlerle nasıl taşınıp, hayatların kurtarıldığını gözler önüne serecek. Acil tıpta Türkiye örneğini dünyaya tanıtırken, başlangıcı çok yeni olmasına karşın Türkiye'nin epeyce yol katettiğini belgeleyip, dernek olarak bu gelişmedeki katkılarının haklı onurunu yaşayacak.

Kamacık’ın ihbarına bak

İTO'nun düzenlediği, ‘‘Hasta hakları açısından devletin ilaç ve tedavi politikaları’’ konulu panelde konuşmacılardan İzmir Eczacı Odası Başkanı Levent Kamacık ilginç bir ihbarda bulundu. Bir ilaç firmasının, ilacının reçete edilmesi koşuluyla kurumlarda görevli 250 hekimi İtalya gezisine götürmeyi vaadettiğini, bu süreçte ilacın tüketiminde patlama olduğunu, vaadin de yerine getirildiğini öne sürdü. Kamacık, firmanın da, ilacın da adını açık açık söyledi, hangi kurumdan kimin gittiğini de. Ayıp olmasın diye hekim soyadlarını es geçti. Sağlık Bakanlığı susarken Maliye Bakanlığı temsilcisi suistimalin sadece ilaçta değil ortez-protezlerde de yapıldığını söylemekle yetindi.

Doktor objektifinden

ATİLLA Güngör, fotoğraf sanatçısı hekimlerimizden. 5. kişisel fotoğraf sergisini TÖMER Sergi Salonu'nda açtı. ‘‘Geçmişten Geleceğe: Mısır’’ adlı sergide Güngör, fotoğraflarıyla Mısır tarihini ve renklerini gözler önüne seriyor. Güngör 1000'e yakın kare çekmiş. İçlerinden 47'sini seçerek sergiye koymuş. 43 yıldır fotoğraf çektiğini, binlerce karelik film arşivinde bir ömrün, onlarca anının gizlendiğini belirten Göngör, objektifine takılanları fotoğraf sanatına ilgi duyanlarla paylaşmak için sergilediğini söylüyor. (Fotoğraf: Deniz HANCI)

Bakan Okuyan nerede yaşıyor

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan haftasonunda İzmir'deydi. Açılış yaptı, hastaneleri dolaştı. Törenlerde koltuk yerine sandalyeye oturup, yemeğini personelle yiyen, kendisi için ‘‘İmalat hatasıyım’’ diyen Okuyan alışılmadık bakan portresi çizerek herkesi şaşırttı. Şaşırttığı diğer nokta ise SSK Tepecik Hastanesi'nde burun ameliyatları için 2001'e randevu verildiğini öğrendiğinde, ‘‘Ya insanlarla dalga geçiyorsunuz, ya çalışmıyorsunuz’’ diye çıkışmasıydı. Bu çıkışı onca olanaksızlık içinde hizmet veren doktora, hemşireye şamar gibi indi.

BAKAN, hastanenin 25 yıldır tek çivi çakılmayıp kaderine terk edildiğini, personel sıkıntısının had safhada olduğunu bilmiyorsa herhalde uzayda yaşıyor. Oysa İzmir'de SSK kapsamındaki nüfusun yüzde 86'ya ulaştığını söyleyen de kendisi. Çelişki, şaşırtma burada. Hastanede 14 ameliyathaneden üçü dışındakiler anestezist yokluğundan devre dışı. Tablo ortada, alışılmadık bakan tipinden, alışılmış bakan şov.

Seçim anıları

İZMİR Tabip Odası seçimi öncesinde Dr. Emin Yeğinboy, Dr. Alpaslan Bilen'le yeraldığı Önce Hekim Grubu'ndan, adaylardan Dr. Atıl Birol'un siyasi kimliğini öne sürüp ayrılmıştı. İki hekim daha sonra Hekimler İçin Güçbirliği Grubu'na geçti. Yeğinboy bu listeden TTB Kongre Delegasyonu'na aday olurken, Bilen'in adı denetleme kurulu üyeliğine yazıldı. Konu o listeden bu listeye geçiş değil. Dr. Bilen'in DSP'den İl Genel Meclis Üyesi olarak taşıdığı siyasi kimlik. Hekimleri tebüssüm ettiren de bu tavır- çelişki. Bu grubun yaşadığı başka ilginçlik ise listelerinde yer alan Dr. Derya Erçal'ın Oda üyesi olmadığının ortaya çıkıp, aday olamaması. Bunlar kuşkusuz 2000 yılının kongre anılarında yerini bulacak...

Tabip Odası’na bayan başkan

AYDIN Tabipler Odası kongresi, Ticaret Odası salonunda yapıldı. Dr. Kemal Pamuk başkanlığındaki atılım grubu ile Tabip Odası eski Başkanı Adil Atalay'ın eşi Dr. Nurten Atalay başkanlığında oluşturulan iki liste seçimde yarıştı. Aydın Tabipler Odası Başkanlığı'na Dr. Nurten Atalay seçildi.

Dr. Nurten Atalay 330 oyla seçimi kazanırken, Kemal Pamuk 160 oyda kaldı, 40 oy geçersiz sayıldı. Yeni yönetim kurulu ise Eralp Atay, Eray Baltacı, Şükrü Boylu, Cemalettin Öğüt, Sebahattin Özdemir, Erdoğan Payza'dan oluştu. Yeni yönetim önümüzdeki günlerde görev bölümü yapacak.

ODA eski Başkanı Adil Atalay, üst üste iki dönem görev yaptığını, tüzük gereği misyonunu tamamladığı için aday olamadığını belirtti.

Yalçın ATA / AYDIN, (DHA)

Sıra atık imhasında

TÜRKİYE'de ilk kez İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Sağlık, Çevre il müdürlükleriyle meslek odaları temsilcileriyle muayenehane, poliklinik, laboratuvar ve eczanalerdeki tıbbi atıkların toplanması için ortak protokol imzaladı. Uygulama pilot olarak Alsancak'ta 1 Mayıs'ta başladı. Çok güzel bir girişim, halk sağlığı adına atılmış önemli bir adım. Ancak protokole imza koyanlardan biri unutulan bir noktaya dikkatimi çekti. Tıbbi atıklar imhası gündemde yok. Uzmanlar imhanın zorunluluğunu, toplayıp, saklamanın yeterli olmayacağını savunuyor. İkinci adımın bu yolda atılacağını umarak, uyarıyı iletiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!