94 yıllık gurur asla unutulmaz

Güncelleme Tarihi:

94 yıllık gurur asla unutulmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2009 00:00

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma ve Deniz Zaferi’nin 94. yıldönümü etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.

Nara Burun önlerindeki Fatih Fırkateyni 21 pare top atışı yaptı. Vatandaşların doldurduğu 18 Mart Stadyumu’ndaki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı.

Törende ’Çanakkale Geçilmez’ yazılı altın madalyayı Vali Abdülkadir Atalık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger Türk bayrağına taktı, vatandaşları kutladı, öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları sergilendi, Mehteran Bölüğü gösteri sundu.

Tarihin akışını değiştirdi

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Savaşları’nın vatanseverlik, fedakarlık, cesaret gibi yüksek faziletlerin kahramanca sergilendiği bir destan olduğunu vurguladı, "Hiçbir savaş Çanakkale kadar tarihin akışını bütünüyle değiştiren bir etkiye sahip olmadı. Bu millet ’Çanakkale geçilmez’ diye haykırmasaydı, bu sözünün gereğini yerine getirmeseydi bugün sadece bu toprakların değil dünyanın kaderi değişmeyecekti."

Vali Atalık, insan topluluklarını millet yapan unsurların tarihleri, kültürleri ve dilleri olduğunu ifade ederek, "Ecdadımız bizlere destanlarla örülmüş muhteşem bir miras bırakmıştır" dedi.

Başkan Gökhan, Çanakkale’yi rüzgarın kekik kokularıyla savrulduğu, türkülerde askerlerin ölmeden mezara konduğu, anaların dönmeyecek evlatlarının ardından ağıtlar yaktığı bir yer olarak tanımladı, "Aynı emperyalist oyunlar bugün de ülkemiz üzerinde oynanmakta, geçmişte topla tüfekle yapılan saldırılar, bugün şekil değiştirerek devam etmektedir" dedi.

Tümamiral Dülger ise Çanakkale Savaşı’nda isimsiz dahi ve kahramanların ülkenin tarihini değiştirdiğini belirterek, "Çanakkale, bağımsızlık karakterimizin dünyaya kesin şekilde ilan edildiği yerdir. Çanakkale Savaşları Mustafa Kemal Atatürk’ü üstün nitelikleriyle tarih sahnesine çıkarmıştır" diye konuştu.

Şehitlikte tören

Törenlerin ikinci bölümü Gelibolu’daki Şehitler Anıtı’nda düzenlendi. Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da kuvvet komutanlarıyla katıldı. Anıta ilk çelengi Başbakan Erdoğan bıraktı. Başbuğ, anıta çelenk sunarken vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Savaşları’nın milletin en parlak zaferlerinden biri olarak tarihteki yerini aldığını söyledi.

Başbakan, Genel Kurmay Başkanı ve vali şehitlik defterini imzaladı, sembolik mezarlara karanfil bırakıldı. Başbakan ve bakanlar helikopterle şehitlikten ayrılırken, Başbuğ’la komutanlar boğazı seyretti, bilgi aldı.

NOTLAR

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Cumhuriyet Meydanı’nda gazilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Azerbaycan Diasporası Başkanı İsmail Ağayev, Gelibolu Yarımadası’nda ülkeleri adına bir anıt oluşturmak istediklerini söyledi.

Cumhuriyet Meydanı’nda, protokolun ardından Halkın Kurtuluş Partisi de alternatif tören yaptı. "Çanakkale geçilmez" sloganları ile gelen yaklaşık yüz kişi Atatürk ile Lenin’in fotoğraflarının yan yana bulunduğu pankart açtı.

Türk bayraklarıyla stadı dolduran vatandaşlar özellikle geçit töreninde yoğun alkış ve sevgi gösterilerinde bulundu.

Anne babalarının kucağındaki asker kıyafeti giymiş çocuklar göze çarptı.

Geçen yılki törenlerden farklı olarak, gazi ve şehit torunlarının askeri üniformalarla tören geçidinin yapıldığı sahaya girmesine izin verilmedi. Gaziler ve torunları töreni tribünden izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!