67 yıllık bir tat

Güncelleme Tarihi:

67 yıllık bir tat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2010 00:00

Bayramların, nişan, sünnet, düğünlerin 67 yıllık vazgeçilmez adresi olan Kemal Kutucu, çikolata ve şeker sektöründe hızla büyüyor.

Haberin Devamı

İZMİR’de Kemal Kutucu adı telaffuz edildiğinde çikolata ve şekerlemenin ünlü ismi geliyor. Belirledikleri kalite çizgisinden ödün vermeden yoluna devam eden Kutucu’da şekerleme ve çikolata çeşitleri toplamda 900 kaleme ulaşıyor. Kemal Kutucu’da çikolatalar, drajeler, lokumlar, bebek şekerleri, mevlit şekerleri, akide şekerleri, nikah şekerleri, özel bayram çikolataları, sünnet şekerleri ve daha yüzlerce çeşit İzmirliler’e ulaşırken, ambalajlama sisteminde de değişiklikler getirildi. Hediyeliklerin yanı sıra hediyeliklerin taşınacağı özel ahşap çantalar da vitrinleri süslemeye başladı.

Aranılan isim

Çocukluğunda tatilleri ve özellikle de bayramlarını işyerinde geçiren Kemal Kutucu, başarıyla bitirdiği İzmir Özel Türk Koleji’nin ardından Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun olmasına karşın iş bulamayıp baba mesleğini tercih edince firma 1973’de yeni yapıya büründü. Çocukluğunun geçtiği çikolata dükkanının başına geçen Kemal Kutucu, dükkanı Kemeraltı Çarşısı’ndaki bugün hala hizmet veren yeni yere taşıdı. Toptancılıktan perakendeye döndü. Kaliteli ürünün ucuz fiyatta sunulmasıyla perakende sektörünün de aranılan ismi oldu.
Üniversitede tanıştığı Nurhan Kutucu ile dünya evine giren ve biri kız 2 çocuk babası olan Kemal Kutucu, müşteri memnuniyeti, birebir diyalog ve kaliteyi ucuza satma olarak belirttiği 3 ilkeden ödün vermemesinin, Kemeraltı’ndaki dükkanın önünü müşteriden geçilmez kıldığını söyledi.  Çocukların büyümesinin ardından Nurhan Kutucu’nun işinde kendisinde destek olduğu Kemal Kutucu, “Neredeyse bayramlarda dükkanı hiç kapatmıyorduk. Çeşit o kadar çoktu ki. Ve bu çeşit çokluğu nedeniyle sabah tezgahı dizmek zaman alıyordu ve günün ilk ışıklarında müşteriler geliyordu” dedi.
Kemal Kutucu markasıyla ilgili bilgi de veren Kutucu, “1943 yılında İzmir’in Mezarlıkbaşı semtinde küçük bir şekerci dükkanı ve dükkanın arka kısmında küçük bir ezme atölyesi ile işe başlayan babam Hasan Kutucu, İkinci Dünya Savaşı’nın yokluk yıllarında toz şeker bulamadığı için; kuru üzüm, incir ve cevizi kıyma makinelerinde çekerek leblebi tozu ile ezme haline getiriyor ve merdane ile açarak, küçük küçük kesilip kağıtlara sarıyordu” diye konuştu.

Anadolu’ya dağıtım

Haberin Devamı

1965 yılında tahin helvası imalatına başlandığını ve üretilen bu ürünlerin Şadırvanaltı’ndaki toptan satış yeri vasıtasıyla tüm Anadolu’ya dağıtıldığını anlatan Kutucu, “Satışlarımız sadece kendi metamız ile sınırlı kalmayıp, diğer üretici firmaların mallarını da toptan pazarlıyorduk. Geçmişten gelen bu tecrübeyi bir gelenek haline getirerek gelecek kuşakların hizmetine sunmak amacıyla bugünkü perakende satış dükkanımız’ı 1973 yılında hizmete açtık. Çikolata, lokum, şekerleme ve nikah şekeri çeşitlerinde kaliteli ürünü müşterilerimize ucuz fiyata sunarak bu anlayışımızı yeni kuşaklara devretmek ve geleceğe taşımak ilkesiyle Kemeraltı’nda hizmetlerimize devam ediyoruz” diye konuştu.

İLK REÇELCİ

Haberin Devamı

Kemal Kutucu, “Ambalajların içine ise gençleri ve çocukları cezbetmesi için çeşitli ikramiyeler ve sinema biletleri konuluyordu. Bu çalışmalar 1948 yılına kadar tüm hızıyla devam etti. 1948’den sonra Şadırvanaltı’nda ilk toptan satış yerini açtık. Artık toz şeker de bulunmaya başlamıştı ve  şekerlemeye de aşırı bir talep vardı. 1950 yılında kurulan ilk imalathanede lokum ve akide şekeri üretmeye başladık. 1955 yılında ilk kağıtlı şeker imalatını gerçekleştirdik. Bunu 1960’lı yıllarda Türkiye’de açılan ilk reçel imalathanesi izledi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!