365 gün sanat

Güncelleme Tarihi:

365 gün sanat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 00:00

İzmir’in kültür ve sanat hayatı altın çağını yaşıyor. İzmir’in kültür ve sanat hayatına yön veren isimler, 2009 yılından oldukça memnun kalırken, 2010 yılından daha da umutlu.

Haberin Devamı

2009 yılında İzmir’in 35 yıllık hayaline Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ile kavuştuklarını söyleyen İzmir Senfoni Orkestrası Müdürü Kenan Gökkaya, uluslararası standartlara eriştiklerini belirtti. Geçmiş yıllarda sanatseverlerin beklentilerine tam olarak cevap veremediklerini belirten Gökkaya, “2009 yılında İzmir, sanat adına altın çağı yaşadı. Senfoni Orkestrası adına söyleyebilirim ki Türkiye’de lokomotif bir kurum olarak toplumun her kesimine ulaştık. Köylerde verdiğimiz konserler ile bir ilki yaşarken, çocuklara verdiğimiz eğitim ve konserler ise görülmeye değerdi. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak herkesin büyük beğenisini kazandı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) ile de uluslararası düzeyde konserlere imza attık ve seyircinin de beklenti çıtasını yükseltip sanat adına en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi. 2010 yılında da ara vermeden konser sayılarını çoğaltıp daha çok insana sesleneceklerini ifade eden İzmir Senfoni Orkestrası Müdürü Kenan Gökkaya, “2010 yılında Senfoni Orkestrası müzik kültürünün öncü taşıyıcısı ve misyoneri olarak önce şehrimizi sonra da ülkemizi ulusal düzeyde temsil edeceğiz. Hedefimiz ve amacımız ise el ele vererek çok sesli müzik anlamında İzmir’i dünya şehri yapmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

İZMİR’İN SANAT YAŞAMI DAHA DA GÜZEL OLACAK

2009 yılında çeşitli sanat organizasyonlarında seyirci kaybı yaşandığını düşünen ama güzel gelişmelerin de geleceğe yatırım olduğunu söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Çelenk, “Yeni Foça, Kemalpaşa, Menemen, Çaybaşı gibi çevre ilçe ve mahallelerde çok amaçlı salonların yapılmasını çok önemli görüyorum ve özellikle de Ahmet Adnan Saygun Salonu’nun yapılması çok önemliydi. Sırada opera-bale ve tiyatro salonları var. Onların bittiğini değilse de ilerlediklerini görmeyi umuyoruz. Çokça eleştirdiğimiz bir çalıştay yapıldı. Bence 2009’un eksilerinden biriydi. Amacı ve sınırları belirlenmemiş bir etkinlikti. Dolayısıyla da karavana bir atıştı. Hedef tahtasını tutturamadı. Ödenekli sanat kurumlarımızda birkaç yıldır, devingenleşme belirtileri görülüyor ki bu çok sevindirici. Devlet Tiyatromuzun, Opera Bale’nin, Senfoni’nin hayatın içine girmesi, yeni yeni dinamik projeler yapması, sosyal sorumluluk hissetmesi, bunlara niyetlenmesi kentimiz için büyük kazançtır. 2010 yılında ödenekli sanat kurumlarımızın kentin her köşesinde görebilmeyi umuyoruz. Acil yapılacaklardan biri bu yıl da ertelenmiştir. O da genç sanatın desteklenmesidir. Bu konuda kaybettiğimiz her yıl, geleceğimizden on yıla mal olmaktadır. Genç sanatı desteklemek ve sanat seyircisi yaratmak, ister yerel deyin ister ulusal, bir yönetsel sorundur” dedi.

Haberin Devamı

2009 hayli hareketli geçti

İzmir’in sanat ve kültür etkinliklerinin 2009 yılında bir hayli hareketli geçtiğini belirten İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Sarper Eczacıbaşı, “Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin hizmete girmesi, 23. Uluslararası İzmir Festivali, 16. İzmir Avrupa Caz Festivali, 6. Uluslararası Caz Festivali, 3. Uluslararası İzmir Kukla Günleri, İzmir Kültür Çalıştayı, 3. Egeart Sanat Günleri akla hemen geliverenler. Yerleşik kurumlarımız İzmir Devlet Tiyatrosu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin düzenli etkinlikleri, özel tiyatrolar, sergilerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Belediyesi’nin düzenli sanat aktiviteleri, İzmir’in hayli tatmin edici bir yıl geçirmesini sağladı” diye konuştu.
Sayıları artacak
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin de kente büyük bir armağan olduğunu söyleyen Eczacıbaşı, “Dünya çapında tanınmış sanatçıların kentimizde ağırlanmasını sağladık. İzmirli sanatseverlerin AASSM’nin sunduğu kaliteli müzik dinleme olanaklarına yakından şahit oldu. İZDOB ve İZDSO’nun görkemli sezon açılış konserleri ve burada sürdürdükleri etkinlikleri AASSM’nin ne denli büyük bir gereksinimi karşıladığını tekrar tekrar kanıtladı” diye konuştu. Eczacıbaşı, “2010 sanat ve kültür yılı olacak İzmir açısından çünkü kültür ve sanat adına gerekli tüm imkanlarımızı elimizde bulunduruyoruz ve İzmirli sanatseverlerin sayısı yapılan etkinliklerle daha da artacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!