19 MAYIS COŞKUSU

Güncelleme Tarihi:

19 MAYIS COŞKUSU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2012 00:00

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Ege Bölgesi’nde törenlerle kutlandı. Hemen her yerde resmi törenlerin ardından alternatif kutlama programı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İzmir’de mitingi gibi
Ege Bölgesi’nde en görkemli kutlama İzmir’de gerçekleşti. Atatürk Lisesi, resmi törenlere ev sahipliği yaparken daha sonra düzenlenen alternatif kutlamada coşku doruğa ulaştı. Konak’tan bayraklarla Cumhuriyet Meydanı’na yürüyenler, yeni yönetmeliğe tepki gösterdi.

Her ilde farklı program
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, resmi törenden sonra, “İçim acıdı” diyerek uygulamayı eleştirdi. Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Muğla, Uşak, Aydın ve Denizli’de de resmi ve alternatif törenler gerçekleşti. Denizli’de Demokrasi Platformu bugün yürüyüş düzenleyecek. 28 ve 29. sayfada


Atatürk’ün çiçekleriyiz


Çanakkale’de törenlerin adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Resmi törene Vali Vekili Bahir Altunkaya, CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu ile siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelenk töreninin ardından düzenlenen ‘Gençlik Yürüyüşü’ ile Çağlar Kaynak basketbol sahasına ulaşıldı. Kutlamalar buradaki etkinliklerle devam etti.
CHP’liler Cumhuriyet Meydanı’nda daha ayrı kutlama gerçekleştirdi. İl Başkanı Hamza Karagöz, Sarıbaş ve Soydan ile Gökhan ve Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder’in yanı sıra 100 kadar partilinin yer aldığı grup Atatürk anıtına çelenk koydu. Soydan, kutlamalarındaki değişiklik nedeniyle hükümeti sert bir dille eleştirdi. Gökhan da CHP olarak bu törenleri her yıl daha görkemli şekilde kutlamaya devam edeceklerini belirterek, “Örgütlerimizin çelenk koymasına engel oldular. Çelenk koymazsak çiçek koyarız, çiçek koymazsak yaprak koyarız. Ama illa Ata’mızı anarız, bağımsızlığımıza, egemenliğimize sahip çıkarız ve bunlara bu ülkeyi bırakmayız. Hiç bir şey bulamazsak kendimiz dikiliriz, hepimiz Atatürk’ün çiçekleriyiz” dedi.

Haberin Devamı


Balıkesir’de çelenk tartışması


19 Mayıs, Balıkesir’de ‘Gençlik Yürüyüşü’ ve Fen Lisesi’ndeki resmi törenle kutlandı. Yürüyüş saat 08.30’da tren garı önünde başladı ve Atatürk Anıtı’nda son buldu. Yürüyüşe gençler ve sporcularla AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker ve bazı bürokratlar katıldı. MHP’li Belediye Başkanı İsmail Ok gelmesine karşın yürüyüşe katılmadı. CHP milletvekili Namık Havutça da yürüyüşe katılanları Atatürk Anıtı’nda karşılayıp çelenk sunma törenine katıldı. CHP il ve merkez ilçe yöneticileri, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan’ın anıta çelenk sunmasının ardından tören sona erdi.
Ziraat Bankası Fen Lisesi’ndeki resmi törene ise Vali Yılmaz Arslan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Erdal Öztürk, Belediye Başkanı İsmail Ok, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kubilay Selçuk, CHP Milletvekili Havutça katıldı. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okundu. Halkoyunları gösterileri sunuldu, konser verildi. Atatürk Stadı’nda atletizm yarışması, futbol şenliği, Kazdağlarında yürüyüş, Gençlik Merkezi’nde satranç turnuvası gerçekleşti.
Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-İş Sendikası ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin Yeşilli Meydanı’nda gerçekleştirdiği kutlamaya CHP milletvekili Havutça ile CHP il ve merkez ilçe yöneticileri de katıldı. Kutlamaya katılanlar “Yaşasın Atatürk”, “Ulusal bayramlar eğlence değildir” pankartları açtı. 6 yaşındaki Furkan Emir Şen Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni ezbere okurken büyük alkış aldı. Kutlamaya katılanlar daha sonra “Sarı saçlım mavi gözlüm” türküsü eşliğinde Atatürk Anıtı’na yürüyerek “Türk Gençliği” yazılı çelengi koymak istedi. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, genelgeye göre anıta çelenk konulamayacağını savundu. Tartışmaların ardından STK’nın temsilcileri ve CHP Milletvekili Havutça, çelengi anıta bıraktı.

Manisa’da büyük bayrak

Haberin Devamı


Manisa’da kutlama, sabah 19 Mayıs Stadyumu’nun önünde başlayan Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe AK Parti Milletvekili Selçuk Özdağ, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Uçak’ın yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yaptırdığı, Manisa’nın il plakasını simgeleyen 45 metrelik Türk Bayrağı çekti. Yürüyüş sırasında gençler 10 yıl. Marşı’nı söyledi. Cumhuriyet Meydanı’nda sonlanan yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu, Cumhuriyet Meydanı’nda bayram kutlaması düzenlendi. Kutlamayı Vali Halil İbrahim Daşöz, MHP’li Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Tugay komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, AK Parti milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz de katıldı. Katılımcılar, Manolya Meydanı’na kadar yürüdü.
CHP Merkez İlçe Başkanlığı da, “19 Mayısı’ma Dokunma” adıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe ADD, Eğitim-İş, Manisa Barosu, Eczacılar Odası ve vatandaşlar olmak üzere yaklaşık bin kişi katıldı. Yürüyüşe CHP milletvekilleri Özel ile Öz de destek verdi. Manisa 19 Mayıs Stadyumu’nun önünden başlayan yürüyüş, Manolya Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş sırasında “Fazişme Karşı Omuz Omuza”, “Manisa Uyuma Bayramına Sahip çık”, “Atatürk Gençliği Görev Başında” sloganları atıldı. AK Parti İl Merkezi önünde beş dakika duraklayan kortej, “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek” sloganları attı. Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Muğla’da farklı kutlama

Haberin Devamı

Muğla’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene Vali Fatih Şahin, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Fevzi Kurşun, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhaneddin Hacıcaferoğlu ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Meydandaki eğlenceler sürerken CHP milletvekilleri Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, Belediye Başkanı Osman Gürün, bir grup partiliyle kent merkezinde yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyan CHP’li grup engelle karşılaşmadı. Kutlamaların panayır havasında geçtiğini belirten Demir, “AKP’nin milli bayramlarımızı Türk toplumunun yüreğinden kaldırma silme gayreti içinde olduğunu görüyoruz. Bunu başaramayacaklar” dedi.
Bodrum’da şehir stadında ki kutlamalara Çin müziği eşliğinde yapılan bıçaklı, sopalı, döğüşlü gösteriler damgasını vurdu. Törene Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkan Vekili DP’Li Hüseyin Yıldızhan, Kara Kuvvetleri Kamp Eğitim Merkezi Komutanı Albay Ahmet Şevki Ulugün, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin katıldı. Halkoyunları ekiplerinin yöresel gösterileri ise dakikalarca alkışlandı.


Hafızadan silemeyecekler

Haberin Devamı

Aydın’da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın anıta çelenk koydu. Törene kamu kurumlarının yöneticileri, izciler, sporcular ve gençlik grupları katıldı.
CHP, ADD ve İşçi Parti’liler İstasyon Meydanı’nda toplandı valilik önündeki alana geldi. CHP Milletvekili Bülent Tezcan, alanda bulunan polislerin bayramını kutladı. Çelenklerin konulmasının ardından Tezcan, “19 Mayıs’ı Türk Milleti’nin hafızalarından silemeyecekler” diye konuştu.


Denizli’de yağmur vardı

Denizli’de kutlamalar saat 09.00’da valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk sunma törenine Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu, bazı daire müdürleri, bazı siyasi partilerin il başkanları, Demokrasi Platformu’na üye dernek ve sendikaların başkanları, antrenörler, spor kulüpleri temsilcileri, sporcular katıldı. Yeni yönetmelik gereği İbanoğlu Atatürk Anıtı’na iki sporcuyla çelenk sundu. Siyasi partiler ve dernekler ise çelenklerini daha önceden alana bıraktı. Belediye, caddeden geçenlere Türk Bayrağı ve karanfil dağıttı. Çınar Meydanı’nda kutlamalara Vali Abdülkadir demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Fuat Güney, AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, İl Başkanı Avni Örki, MHP İl Başkanı Zafer Kaplan da katıldı. Kurtuluş Mücadelesi Oratoryosu seslendirilirken başlayan yağmur, törene katılanların zor anlar yaşamasına neden oldu.
Aralarında CHP, Denizli Barosu, DSP, İşçi Partisi’nin de bulunduğu 25 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Demokrasi Platformu’nun düzenlediği alternatif kutlama ise önceki akşam Açık Hava Tiyatrosu’nda yapıldı. Platform bugün saat 15.00’de Çınar Meydanı’ndan Bayramyeri Meydanı’na kadar Bağımsızlık ve Gençlik Yürüyüşü düzenleyecek.


Uşak’ta da alternatif

 

Haberin Devamı

Uşak’ta Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çelenginin konulmasının ardından, kutlamalara adevam edildi. Törene katılanlara karanfillerin dağıtıldığı törende, şiir, kompozisyon, resim dallarında ve yılın sporcularına Vali Özdemir Çakacak ödüller verildi. Halkoyunları gösterisinin ardından bastıran yağmur, kutlamaları yarıda bıraktı. Gösteriler Atatürk Spor Salonu’na taşındı.
CHP İl Yönetimi ise farklı bir etkinlik düzenledi. Parti binasını önünde ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan CHP Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İl Başkanı Bülent Horasan, Merkez İlçe Başkanı Filiz Bilen ve çok sayıda partili, “19 Mayıs kutlamaları engellenemez” sloganları ile Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Anıta çelenk bırakan partililer adına Yılmaz, bir konuşma yaptı, yasakları tanımadıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!