Edirneliler kolon kanseri hakkında bilgilendirildi

Güncelleme Tarihi:

Edirneliler kolon kanseri hakkında bilgilendirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 16:36

Edirneliler kolon kanseri hakkında bilgilendirildi

Haberin Devamı

 

EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Belediyesi ve Türk Gastroenteroloji Derneği'nin iş birliği ile Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle düzenlenen konferansta uzmanlar kolon kanseri hakkında merak edilenleri cevapladı.

Kalın Bağırsak Farkındalık Ayı nedeniyle düzenlenen konferans Edirne Belediyesi ve Türk Gastroenteroloji Derneği'nin işbirliğinde Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bu arada Halk Eğitim Merkezi'nin bahçesine konulan kolon kanserini temsil eden ve koridor şeklini andıran maket ilgi çekti. Konferansa gelenler burada kolon kanserini anlatan bilgilendirme notlarını okudu. Konferansta, sindirim sistemi hastalıkları nelerdir? Tanı ve tedavisi yolları nelerdir? Endoskopi kimler tarafından, ne zaman yapılmalı? konularında merak edilenleri cevapladı.

Konferansta Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da yer aldı. Tanrıkulu, Edirne halkını sağlık konusunda bilinçlendirmek adına bu tür etkinliklere destek verdiklerini ve destek vermeye devam edeceklerini anlattı. Sağlık konusunda bilgi sahibinin çok önemli olduğunu belirten Tanrıkulu, kanserlerde en önemli şeyin erken teşhis olduğunu söyledi.

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Edirne'de düzenlenen konferansa bir de kolon kanseri maketi getirdiklerini anlatan Bor, "Kolon kanseri korunabilir tek tümördür. Başlangıcında görülüp, alınırsa kanser de olmayacaktır birey. Türkiye'de bir dünya rekoru kırılmıştır. 28 santimlik bir tümör alındı. Kolon kanserinin en önemli özelliği yavaş büyüyen bir tümör olması ve erken dönemde yakalandığı zaman tamamen tedavi edilebiliyor olmasıdır. Dahası henüz kolon kanseri gelişmeden yani polip aşamasında yakalanıp çıkarıldığı zaman kanser önlenmiş oluyor. Çünkü kolon kanserlerinin yüzde 98'i kalın bağırsakta polip denilen iyi huylu urlardan gelişiyor. Polipler, kolon ve rektumun iç duvarındaki iyi huylu tümörlere deniyor. Bunların hepsi kansere dönüşmese de poliplerin görüldüğü yerde çıkarılmaları gerekiyor" dedi.



Bor, dünya genelinde en sık rastlanan kanser türleri arasında bulunan kolon kanserinden korunmada, 50 yaşından sonra düzenli kolonoskopi yaptırmanın hayati önem taşıdığı söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!