(Düzeltme) Kenan Yavuz: "Türkiye Çok Önemli Ataklar Yaptı"

Güncelleme Tarihi:

(Düzeltme) Kenan Yavuz: Türkiye Çok Önemli Ataklar Yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2015 17:14

GECENİN SONUNDA MÜSİAD İZMİR BAŞKANI ÜMİT ÜLKÜ, KENAN YAVUZ’A KATILIMINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDEREK, ADINA DİKİLMİŞ ORMAN FİDANI SERTİFİKASI TAKDİM ETTİ.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi meclis toplantısının onur konuğu olan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, "Türkiye 2014 yılında Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa çok önemli bir atak gerçekleştirdi. Türkiye ilk kez kendi sınırları dışında iki doğal gaz kaynağına ortak oldu" dedi.
SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve aynı zamanda Kenan Yavuz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi’nin Eylül ayı dost meclisi toplantısının onur konuğu oldu. Orta Doğudan Avrupa’ya enerji koridoru, Türkiye’nin bölgedeki önlenemeyen yükselişi, son günlerde artan terör olayları gibi konuların ele alındığı anlatıldığı toplantı, Wyndham İzmir Özdilek Oteli’nde gerçekleşti. Toplantıya, MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, İzmirli sanayici ve iş adamlarının yanı sıra birçok misafir ve davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, her ay düzenlenen toplantılarda iş dünyasının güncel konularda bilgilenmesini amaçladıklarını belirtti. Ülkü, "Her toplantımızda konusunda uzman farklı isimleri konuk ederek bilgilendirmeler yapıyoruz. Üyelerimiz bu paylaşımlardan oldukça istifade etmektedirler. Eylül ayı dost meclisi toplantımızda da SOCAR Türkiye Başkanı CEO’su ve üyemiz sayın Kenan Yavuz’u konuk etmekten ve sizler ile buluşturmaktan dolayı mutluyuz" dedi.
"OPERASYONLARI DA TAKDİR EDİYORUZ"
Konuşmasının devamında son günlerde yaşanan terör olaylarına değinen Ülkü, "Tüm şehitlerimize Allah’tan Rahmet ve geride bıraktıkları sevdiklerine başsağlığı diliyoruz. Türkiye’nin son günlerde içeride ve dışarıda gösterdiği başarılı operasyonları da takdir ediyoruz. Türk-Kürt kardeşliğini hiçbir güç ve kuvvetin bozamayacağını, ülkemizi bölmeye milletimizi birbirine düşürmeye çalışanların bu emellerini yerine getiremeyeceklerini bu emellerinin kursaklarında kalacağını ve muvaffak olamayacaklarını bu necip milletin buna müsaade etmeyeceğini herkesin bilmesini isteriz. Zaman, birlik olma, bu birlik ve beraberliği tüm dünyaya gösterme zamanıdır" şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, iş adamlarına yönelik olarak yaptığı konuşmada, yaşanan terör olaylarına dikkat çekti. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu meseleleri ve problemleri dışarıdaki gelişmeleri anlamadan, dışarıdaki gelişmeleri okumadan neler olduğunu anlamamızın mümkün olmadığını ifade eden Yavuz, "Bu gelişmeleri dışarıda gelişen bütün olayların içeriye yansıması olarak oluştuğunu görebiliriz. Bu gelişen ve olan olayların paralelinde bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçlerin başında bana göre Türkiye’nin son yıllarda önemli iddialarla ortaya çıkması. Bölgesel ve Dünya ölçeğinde bu iddialarını dile getirmeye başlaması ve bu iddialarını gerçekleştirebilecek bir alt yapıya doğru hareketlenmesidir" dedi.
"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ ATAKLAR YAPTI"
Özellikle dünyanın geleceğini okurken enerji meselesinden bağımsız hiçbir meselenin analiz edilemeyeceğini söyleyen Kenan Yavuz, "Enerji ve enerji kaynaklarının üzerinde imtiyaz haklarının bölüşülmesi, kim ne kadar alacak, paranın ne kadarına, kaynağın ne kadarına sahip olacak tartışmaları son iki yüzyılın en önemli konusu. Önümüzdeki dönemin de en önemli konusu olacaktır. Türkiye, konumu itibarıyla enerji kaynakları olmayan ama dünya enerji kaynaklarının yarısına yakınının olduğu bir bölgenin sınırında. Rusya’dan Hazar Denizi’ne, İran’dan Irak’a ve Doğu Akdeniz’e kadar oluşan Ortadoğu çemberi içerisinde dünya enerji kaynakları rezervlerinin yarısına sahip olan ülkelerin sınır komşusuyuz. Tüketim noktaları itibarıyla da dünyanın en önemli enerji tüketen ülkelerle de Avrupa ile de komşuyuz. Türkiye bu ülkeler arasında köprü görevi görmektedir. Bu köprünün oluşmasında Türkiye çok önemli ataklar yaptı. Bu atakların başında 1996 yılında temeli atılan, 2006 yılında devreye alınan, ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan Bakü-Tiflis–Ceyhan ham petrol boru hattı projesi geliyordu. Bu projeyle Azerbaycan petrolü Ceyhan’a akmaya başladı. Arkasından Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı projesi, üçüncü boğaz köprüsü, Marmaray ve İpek Yolu’nun canlanmaya başlamasının ardından Güney Gaz Koridoru projesi ve bu projenin Türkiye ayağı olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi. Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz 2 yataklarındaki doğalgazı Türkiye üzerinden İtalya’ya kadar iletecek hat, halen dünya üzerinde yürüyen en büyük birkaç projeden birisi. Bunun arkasından Rusya’nın Türkiye’ye çok cazip yeni tekliflerle gelmesi, pek verimli çalışmasa da Kerkük-Yumurtalık boru hattı varlığının olması, İran gelişmeleri vesaire" şeklinde konuştu.
"TÜKETEN TOPLUM DEĞİL, ÜRETEN TOPLUM OLMAMIZ GEREKİR"
SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye 2014 yılında Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa çok önemli bir atak gerçekleştirdi. Bu kamuoyunda pek bilinmeyen bir konu.Türkiye ilk kez kendi sınırları dışında iki doğal gaz kaynağına ortak oldu. 2 trilyon metreküp rezervi olan Şahdeniz iki doğal gaz yatağına, milli petrol şirketimiz TPAO 1.5 Milyar dolar ödeyerek yüzde 19 oranında ortak oldu. Arkasından TANAP projesine yüzde 30 ortak oldu. Bu iki atak önemli ve bu yapı Türkiye’nin bir enerji koridoru oluşturması ve varlığını hissettirmesi, bölgedeki gelişmeleri hareketlendirdi. Küresel güçler, içerideki maşaları marifetiyle içeride ve dışarıda iç açıcı olmayan hareketlenmelere sebep oldu. Bütün bunlarla mücadele edebilmek için de ekonomisi güçlü olan bir ülke olmak gerekir. Ekonominin güçlü olabilmesi için de üreten bir ülke olmak gerekir. Tüketen toplum değil, üreten toplum olmamız gerekir."
Gecenin sonunda MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, Kenan Yavuz’a katılımından dolayı teşekkür ederek, adına dikilmiş orman fidanı sertifikası takdim etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!