'Zübeyde Hanım Ödülü' sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Zübeyde Hanım Ödülü sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 13:09

ABD'nin New York kentinde faaliyet gösteren “Türk Kültür Merkezi”, bu yılki Zübeyde Hanım Ödülünü ABD Kongresinin New Yorklu üyesi Carolyn B. Maloney ile Osmanoğullarından Ertuğrul Osman Osmanoğlu'nun eşi Zeynep Osman'a verdi.

Türk Kültür Merkezinde düzenlenen törende önce Amerika'daki kadın hakları hareketini anlatan, ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın yaşamından kesitler sunan kısa birer slayt gösterisi sunuldu.

Demokrat Parti'den Kongre üyesi Maloney, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, ödülü almaktan büyük onur duyduğunu, Atatürk'ün Türkiye'de ve dünyada saygıyla anılan büyük bir lider olduğunu belirtti. Zübeyde Hanım'ın da böylesine bir lideri fedakarlıkla yetiştiren olağanüstü bir kadın ve anne olduğunu kaydeden Maloney, Zeynep Osman ile birlikte bu ödülü almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin ABD'nin “stratejik müttefiki olan büyük bir ülke” olduğunu vurgulayan Maloney, ABD Kongresinde az sayıda kadın olduğunu, kendisinin de çalışmalarında “kadınlara, çocuklara ve ailelere” yardım etmeye çalıştığını anlattı. Kadınların eğitimin önemine dikkati çeken Maloney, yakında piyasaya çıkacak kitabında da kadınlara yer verdiğini söyledi.

Zeynep Osman da, yaptığı açıklamada, “kahramanı ve idolü” olarak nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanımın adını taşıyan ödülü almaktan büyük onur duyduğunu ve müteşekkir olduğunu belirtti.

Osman, gazetecilerin soruları üzerine ise “Bu müfakafatın niye bana verildiğini anlamış değilim, ama yine de memnuniyetle kabul ettim” dedi. ABD'deki Türk toplumunun iş sahibi olduğunu söyleyen Osman, “Türklerin çalışkan olduklarını” belirtti. Osman “Atatürk'ün Türk kadınına verdiği hakları hepimiz korumakla mükellefiz, onları hiç kimsenin geri almaya hakkı yok. Türk kadınları dünyayı daha çok görmeli ve siyasete atılmalı” dedi.

MALONEY'NİN ERMENİ TASARISINDAKİ İMZASI

Maloney, ödül töreninin ardından Türk gazetecilerinin sorularını da yanıtladı. Maloney ödülü almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Türk Kültür Merkezini ilk kez ziyaret ettiğini, ama Türkiye'ye gittiğini söyledi. Türkiye'deki kadınların eğitimli ve çalışan kadınlar olduğunu vurgulayan Maloney, Türk kadınlarının eğitim, kültür ve siyasi hayatta önemli roller oynadığını anlattı.

Kongrede 1915 olaylarına ilişkin olarak Ermeni iddialarına yer veren tasarıyı desteklemesiyle ilgili bir soru üzerine ise Maloney, “Bunu burada konuşmak uygun değil” dedi, bir süre duraksadıktan sonra, “Bu ödülü bana vermek benim kararım değil, Türk Kültür Merkezinin kararıdır, bu ödülü almaktan da büyük onur duyuyorum” dedi. Türk Kültür Merkezi Başkanı Recep Özkan da konuyla ilgili sorular üzerine şöyle konuştu:

“Carolyn Maloney New York'un en etkili ve çevresi geniş Kongre üyelerinden biri ve New York senatörü Hillary Clinton'un başkan olması durumunda yeni New York senatörü olarak ismi geçen en güçlü adaylardan biri. Türkiye'yi burada pek çok Kongre üyesine anlattığımız gibi kendisine de anlattık, daha önce (konuyu) böyle bilmediğini, Türkiye'nin buradaki meselelerini anlamaktan memnun olduğunu ve bundan sonra Türkiye'ye destek olmaktan memnunluk duyacağını ifade etti. Son iki yıldır Türk-Amerikan ilişkilerinde Türk-Amerikan dostluk grubunun üyelerinin sayısının 40'dan 70'e çıktığını biliyoruz. Yani hep tanınmış aynı insanlarla ilgilenilmesinin yanı sıra şimdi önemli olan Türkiye'yi tanımayan Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlere ulaşmak. Çünkü bunlar bizi bugüne kadar tanımadıkları için aleyhimize oy vermiş olabilirler, ama biz onlara ulaşmaya, Türkiye'yi ve meselelerini anlatmaya çalışıyoruz. Çok değerli bir milletvekilini de kazandığımıza inanıyoruz, kendisini Türkiye'ye de davet ettik, o da kabul etti.”

Ödül törenine Başkonsolos Yardımcısı Başar Şen de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!