Zelenski ve IAEA Genel Direktörü Grossi ‘Kakhovka barajını’ görüştü

Güncelleme Tarihi:

Zelenski ve IAEA Genel Direktörü Grossi ‘Kakhovka barajını’ görüştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 12:53

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 6 Haziran’da taraflar arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde varılan mutabakat sonrası Ukrayna’yı ziyaret eden Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna Başkanlık Ofisi’nden dün gerçekleştirilen görüşmeye dair yapılan açıklamada, Zelenski’nin, Rusya'nın en büyük çevre kıyımı suçu olarak nitelendirilen Kakhovka HES barajını “kasıtlı olarak” havaya uçurması sonucunda Zaporijya Nükleer Santrali’nin güvenliğine yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, “bu sebeple de uluslararası toplumun bu küstah terör eylemine hızlı ve kararlı bir yanıt vermesi şarttır” ifadelerini kullandığı belirtildi. 

“GÖREV UKRAYNA KURUMLARI TARAFINDAN KOLAYLAŞTIRILACAK” 

Zelenski’nin, ajans müfettişlerinin Rusya tarafından yasadışı olarak işgal edilen Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki varlığına olumlu bir şekilde dikkat çektiği ve Grossi'nin sahadaki durumu değerlendirmek üzere tesisi bizzat ziyaret etme niyetini memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Zelenski’nin, Rafael Grossi'nin Kakhovka hidroelektrik santrali patlamasının sonuçlarını değerlendirmek ve bunların üstesinden gelmek için belirli yardım alanlarına yönelik öneriler hazırlamak üzere bir grup IAEA uzmanının Ukrayna'ya gönderilmesi önerisini desteklediği aktarıldı. Ayrıca bu görevin ilgili Ukrayna kurumları tarafından tamamen kolaylaştırılacağı vurgulandı. 

Haberin Devamı

6 HAZİRAN’DA KONUŞMUŞLARDI 

Grossi 6 Haziran’da yaptığı açıklamada, “Kakhovka barajının yıkılması sonrasında yaşanan kaygı verici gelişmelerin ardından, önümüzdeki hafta güçlendirilmiş bir ekiple Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik IAEA destek ve yardım misyonumuzun bir sonraki ziyaretine liderlik edeceğim. Nükleer güvenlik için çok önemli bir an” ifadelerini kullanmıştı. 

Zelenski de aynı gün ulusa sesleniş konuşmasında Grossi ile yaptığı telefon görüşmesine değinerek, “Bugün IAEA Direktörü Grossi ile özellikle Kakhovka barajına ne olduğu ve Zaporijya Nükleer Santrali’nin (ZNPP) genel durumu hakkında konuştum. IAEA Direktörünü, Rusya'nın bugünkü terör eylemini doğrudan ve kesin olarak kınamaya ve ZNPP'yi özgürleştirme çabalarımızı en üst düzeye çıkarmaya çağırdım. Grossi'nin Ukrayna ziyareti konusunda anlaştık” açıklamasında bulunmuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!