Zebari: Irak yükümlülüklerini biliyor

Güncelleme Tarihi:

Zebari: Irak yükümlülüklerini biliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2007 12:59

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, hükümetin yükümlülüklerinin farkında olduğunu, ulusal uzlaşma için Arapların buyurmasına gerek olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Arap Birliği liderler zirvesi öncesi Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan hazırlık toplantısına katılan Zebari, AFP'ye yaptığı açıklamada, dün Irak anayasasında değişiklik yapılmasından yana tavır belirleyen Arap Dışişleri Bakanlarına atıfta bulunarak, "Anayasada değişiklik, zaten anayasa metninde öngörülen bir zorunluluktur ve bize söylemelerini bekleme gereği duymaksızın bunu icra etmeye kararlıyız" ifadesini kullandı.

Ekim 2005'teki referandumla kabul edildiği üzere anayasada değişiklik olanağı anayasa metninde yer alıyor.

Anayasayla belirlenen federalizme, ülkenin bütün doğal zenginliklerden yoksun olan en yoksul orta bölgelerine sıkışıp kalacakları endişesiyle karşı çıkan Iraklı Sünniler anayasada değişiklik istiyor. Bu istek, başta Suudi Arabistan olmak üzere Sünni Arap ülkelerince de destekleniyor.

Haberin Devamı

Irak'ın Kürt Dışişleri Bakanı Zebari, "Halkımıza karşı yükümlülüklerimiz var ve bunların farkındayız. Arap ülkelerinden gelen buyruklara ihtiyacımız yok. Ulusal uzlaşmanın onların değil bizim fikrimiz olduğunu söylüyoruz" dedi ve Irak'ın terörle mücadele etmek, Irak topraklarına teröristlerin girişini engellemek amacıyla sınırları kontrol etmek için Arap ülkelerinden yardım beklediklerini kaydetti.

Arap ülkelerinin Irak'taki ulusal uzlaşma sürecini güçlendirmek için eski Baaslılardan arındırılmaya ilişkin yasanın gözden geçirilmesi talebi hakkında da Zebari, ülkesinin kendisinden istenmeden de bunu taahhüt ettiğini vurguladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!