Yunanistan'da Clinton krizi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda Clinton krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan Hükümet Sözcü Yardımcısı Yannis Nikolau, gösterilerin tamamen yasaklanmasının söz konusu olmadığını yalnızca belli alanlarda gösteri yapılmasının yasaklandığını söyledi.

Nikolau, yaptığı basın toplantısında, "Yunan vatandaşları görüşlerini özgür bir biçimde ifade etme hakkına sahiptirler. Hükümet ise hem vatandaşlarının bu hakkını hem de ülkenin itibarını korumak durumundadır. Yapılan da budur" dedi.

Bu arada, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Sol Koalisyon (SYN) ve Demokratik Sosyal Hareket (DİKKİ) partileri birer açıklama yaparak, hükümetin gösterileri kısıtlama kararına uymayacaklarını açıkladılar.

Hükümetin anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisini de arkasına alarak gösterileri yasakladığını belirten KKE, hükümetin, halkın, ABD Büyükelçiliği'ne yürüyerek, sembolik bir biçimde emperyalizm ve yeni dünya düzenine karşı çıktığını göstermesini istemediğini savundu.

Yunan halkının büyük mücadeleler sonucu gösteri hakkını kazandığını kaydeden KKE, hiçbir diktatörce kararın Yunan vatandaşlarını caydıramayacağını vurguladı.

SYN ise yaptığı açıklamada, Parti olarak, siyasi partilerin gençlik örgütleri tarafından düzenlenen barışçı nitelikli gösterileri desteklediğini vurguladı. SYN açıklamasında, halk, gösteri sırasında oluşabilecek provakasyonlara karşı da uyarıldı.

DİKKİ tarafından yapılan açıklamada da gösteri yasağının açıkça anti demokratik ve anayasa aykırı bir karar olduğunu savunuldu.

Bu yasağın Yunan halkının onuruna yapılmış bir saldırı olduğunu savunan DİKKİ, bu tutumun Yunanistan'ı bir 3. dünya ülkesi ve "Gezegenin Efendisinin kulu" durumuna düşürdüğünü belirtti.

Yunanistan'ın 300 üyeli Parlamentosunda, KKE 11, SYN 10 ve DİKKİ 9 sandalyeye sahip bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!