Yunanistan’a Batı Trakya mahkumiyeti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a Batı Trakya mahkumiyeti
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 00:00

Derneklerin "Türk" adını kullanmasına izin vermeyen Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun 11. maddesini ihlal ettiği için AİHM tarafından 8 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

AVRUPA İnsan Hakları Makhemesi (AİHM) Batı Trakya Türk azınlığı ile ilgili tarihi bir karar aldı. Yunanistan’da Türk olmadığı, azınlığın sadece Müslüman olduğunu savunan Yunanistan, "Türk" kelimesini kullandıkları için Batı Trakya’daki derneklerin faaliyetini durdurması nedeniyle AİHM tarafından mahkum edildi.

Mahkeme, Yunanistan’ın 20 yıl süren davalar sonucu kapattığı "İskeçe Türk Birliği" ve faaliyetine izin vermediği "Rodop Türk Kadınlar Derneği" üyesi yedi kadının başvuruları ile ilgili kararını açıkladı.

Kararda Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun, dernek kurma özgürlüğünü koruma altına alan 11. maddesini ihlal ettiği belirtildi. Ayrıca, İskeçe Türk Birliği ile ilgili davaların da Yunan mahkemelerinin makul sürede tamamlanmadığı kaydedilerek, konvansiyonun 6. madesinin de ihlal edilmiş olduğu sonucuna varıldı. AİHM, İskeçe Türk Birliği için Yunanistan’ı 8 bin Euro para cezası ödemeye mahkum etti.

Batı Trakya’da İskeçe Türk Birliği’ni yanı sıra, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Gümülcine Türk Öğretmenler Birliği dernekleri resim olarak kapatılmıştı. "Türk" yazan tabelalarını indiren bu dernekler, hiçbir resmi sıfatı bulunmadan "cafe" gibi açık tutuluyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!