Yunan vetosuna AB'den by-pass

Güncelleme Tarihi:

Yunan vetosuna ABden by-pass
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği, 18 yıldır Türkiye'ye yapılacak mali yardımlara veto uygulayan Yunanistan'ı by-pass etmeye hazırlanıyor.

Brüksel'den Atina'ya ulaşan haberlere göre, Yunan vetosu yüzünden Türkiye'ye yapılması gereken mali yardımı işletemeyen AB komisyonu sonunda, para musluklarını açabilmek için formül buldu. AB komisyonu Maastrich anlaşmasının 130W maddesine dayanarak yardımı açmak için bir rapor hazırladı. Komisyonun raporu 26 Ekimden önce Daimi Büyükelçiler toplantısında (COREPER) ele alınacak. Rapor daha sonra 26 Ekim'de Lüksenburg'da yapılacak olan dışişleri bakanları toplantısına sunulacak.

Katimerini gazetesine göre, raporun Maastrich anlaşmasının 130W maddesine dayandırılması, üyelerin vetolarını kullanma imkanını ortadan kaldırıyor. Gazete, bu nedenle Yunanistan'ın vetosunu uygulayamayacağını ve 375 milyon dolarlık yardımın açılacağını yazdı.

AB Yunan vetosunu aşabilmek için uzun süredir formül arıyor. Yunanistan ise, AB'nin formül arayışına Avrupa Mahkemesi'nde dava açacağını açıklayarak engel olmaya çalıştı, ancak Atina'nın tehditlerine rağmen komisyon söz konusu raporu hazırlamış bulunuyor.

26 Ekim'deki Dışişleri bakanları toplantısında Yunanistan'ın her halükarda vetosunu kullanmaya çalışması bekleniyor. 14 ülkenin dışişleri bakanlarının, komisyonun bulduğu formülü onaylamaları halinde Yunan vetosu by-pass edilip Türkiye'ye yardım muslukları açılmış olacak. Yunanistan'ın ise temel sözleşmelerin ihlal edildiği gerekçesiyle, AB aleyhinde Avrupa mahkemesinde dava açacağı tahmin ediliyor.

Katimerini AB'deki bu gelişme karşısında Simitis hükümetinin prestijini kurtarmak için Türkiye'ye uyguladığı vetoyu derhal kaldırmasının daha akılcı bir politika olacağını savundu ancak 11 ve 18 Ekim'deki iki turlu yerel seçimler yüzünden istese bile hükümetin politika değişikliğine gitme şansı olmadığını vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!