‘YPG, Fırat’ın doğusuna geçmezse hedeftir’

Güncelleme Tarihi:

‘YPG, Fırat’ın doğusuna  geçmezse hedeftir’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 20:43

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile dün bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “YPG’nin bir an evvel Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmemesi halinde hedef olacağını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Menbiç bölgesine Arapların yeniden yerleşmesi gerektiğini belirtti. Cerablus’tan başlatılan operasyonun amacının bu bölgeden IŞİD’i temizlemek olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Madem ortak hedef DAEŞ, YPG neden rahatsız oluyor” diye sordu.Türkiye’nin desteğiyle yapılan harekâtta Cerablus’u IŞİD’den alan Özgür Suriye Ordusu’nun komutanı bundan sonraki hedeflerinin Menbiç olduğunu söylemişti. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile dünkü basın toplantısında ÖSO komutanının açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Operasyonun yapıldığı Menbiç Cebi dediğimiz bölgede Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor ve Türkiye’nin desteklediği bu operasyonun içindeki güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli. YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Burada, YPG’nin, hem ABD’nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri’nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır.

Haberin Devamı

‘IŞİD’İ TEMİZLEYEBİLİRİZ’

Küçük bir kuvvetle bile IŞİD kontrol ettiği şehirleri bırakıp kaçıyor. Türkiye yıllardır ‘sadece hava operasyonlarıyla DAEŞ’i yenmenin mümkün olmayacağını’ söyledi. Karadan etkili operasyonlarla DAEŞ’i hem Irak’tan hem Suriye’den temizleyebiliriz. Bırakın koalisyonun içindeki 65 ülkeyi, bırakın 10 ülkeyi, 5- 6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı, Suriye ve Irak’ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı.”

BİLGİ NOTU:

Türkiye, Fırat Nehri’nin batısını terör örgütü PKK çizgisindeki PYG/YPG’ye kırmızı çizgi ilan etmişti. Ancak ABD’nin kurduğu SDG’nin omurgasını oluşturan YPG, Menbiç’in alınması için nehrin batısına geçmişti. ABD ise YPG’nin döneceği sözünü vermişti.

‘İÇİŞLERİNE KARIŞMIYORUZ’

FETÖ’nün darbe girişimini ‘kanlı ve zalim kalkışma’ olarak nitelendiren Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, soruşturmaların orantısallık ve şeffaflık ilkesi çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini söyledi. Hollandalı mevkidaşı Koenders’ın Türkiye’de yaşananların Hollanda’ya taşınmaması gerektiğine ilişkin değerlendirmesiyle ilgili Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bizim Hollanda iç siyasetine müdahale etmemiz söz konusu değildir. Haksız ithamları da reddediyoruz biz. Fakat Türkiye’de olanlardan Hollanda’da yaşayan Türklerin etkilenmesi ve buna reaksiyon göstermesi oraya bir müdahale değildir. Bu da doğaldır. Hukuk dışına çıkarsa ayrı bir şey. Hollanda veya başka bir ülke Türkiye’de yaşananlarla ilgili Türkiye’ye demokrasi dersi vermeye çalışırken, hukuk dersi vermeye çalışırken bu Türkiye’nin iç siyasetine karışmak olmuyor ama Avrupa’da yaşayan Türklerle ilgili düşüncemizi açıkladığımız zaman o zaman o ülkenin iç siyasetine müdahale oluyor. Böyle saçma bir anlayış olmaz. Bu çifte standarttır. En iyi yöntem her zaman Türkiye ve Hollanda olarak ya da Türklerin yaşadığı ülkeler olarak aramızdaki diyalog ve işbirliğidir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!