Yolsuzluk skandalı beş bakanı götürdü

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk skandalı beş bakanı götürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 23:54

Şili’de Devlet Başkanı Michelle Bachelet, adı yolsuzluğa karışan 5 bakanı görevden alarak kabineyi yeniledi.

Haberin Devamı

Görevden alınan bakanlar arasında haftalardır istifası istenen İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo’nın dışında savunma, adalet, işçi, kültür ve sosyal gelişim bakanları var.

Devlet Başkanlığı Sarayı’ndaki törende yeni kabinesinde yaptığı değişiklikleri duyuran Bachelet, “Bizden beklenen dürüstlük ve şeffaflık” mesajı verdi.

Şili siyasetinde deprem etkisi yapan, geçtiğimiz eylül ayında patlak veren yolsuzluk skandalı, savcı ve vergi dairesinin yaptığı ortak operasyonla ortaya çıkarılmıştı. Soruşturma sonunda, seçim kampanyasına yapılan bağışların sahte makbuzla alındığı, bu sayede hem para hem de vergi kaçırıldığı belgelenmişti.

Skandal, ülkenin en büyük finans şirketlerinden olan Penta Group’a kadar uzandı. Şirketin, yüzlerce sayıda politikacı ve yakınlarına seçim kampanyası çerçevesinde sahte faturalar verdiği iddiaları basında yer aldı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta ise savcılık, 5 bakanın mahkemeye çıkarılması yolunda talepte bulunmuştu.

OĞLUNUN ADI DA KARIŞTI

Yolsuzluğa adı karışanlar arasında bakanların yanı sıra Başkan Bachelet’in aile üyeleri de bulunuyor.

Başkan Bachelet’in oğlu Sebastian Davalos’un, eşinin danışmanlık firması Caval üzerinden bir arazi alımında 10 milyon dolarlık banka kredisi alması için nüfuzunu kullandığı iddia edildi.

Yolsuzluk soruşturmasında adı geçen, rüşvet verme, kara para aklama ve vergi kaçırma gibi suçlarla karşılaşan Penta finans şirketinin sahibi Julio Ponce, 1973 yılında askeri darbe ile iktidarı ele geçiren Şili’nin diktatör devlet başkanı Augusto Pinochet’in eski damadı.

Son kamuoyu yoklamaları, görev süresi 2018’de bitecek olan Bachelet’in popülaritesinin yüzde 29’a kadar düştüğünü gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!