Yol değiştirmek solculara yaramadı

Güncelleme Tarihi:

Yol değiştirmek solculara yaramadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Blair yerel seçimde çöktü

Merkez solun, kapitalist makyajlı yeni felsefesi ‘Üçüncü Yol’u icat eden Tony Blair İngiliz belediye seçimlerinde büyük oy kaybına uğradı.

Eski yolcu Jospin yükseliyor

Almanya'da ‘Üçüncü Yol’u izleyen Başbakan Schröder her eyalet seçiminden oy kaybıyla çıkıyor. Blair'e yüz vermeyip Üçüncü Yol'u reddeden Fransa Başbakanı Lionel Jospin ise istikrarlı bir gidiş içinde.

İşte Blair'i yıkan Üçüncü Yol formülü

Tony Blair ile Alman meslektaşı Gerhard Schröder geçen yıl bir manifesto yayınladılar. Avrupa solunu modernleştirmeyi amaçlayan ‘‘Avrupa: Üçüncü Yol - Yeni Merkez’’ başlıklı bu belgenin başlıca maddeleri şöyle:

İşverene yüksek vergi dönemi sona erecek.

Sosyal harcamalar kısılacak. Sosyal harcamaların ulusal gelire olan oranı artık tahammül sınırına erişmiştir.

Sosyal adaletin gelir eşitsizliğiyle karıştırılmaması gerekir, çünkü bu durum başarı ve sorumluluğun ödüllendirilmesini engeller.

Yeni iş alanları açılabilmesi için daha fazla girişimciliğe, daha esnek piyasa koşullarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Devletin müdahaleci rolü minimum düzeye indirilecektir.

Lord Kızıl Ken

Eski komünist Ken Livingstone Londra Belediye Başkanı seçilerek, Başbakan Blair'in Londra'daki iktidarına sembolik bir darbe indirdi.

DEVLETİ küçültüp sosyal politikaları budamaya çalışan İngiltere Başbakan Tony Blair'in İşçi Partisi önceki gün yapılan yerel seçimlerde, seçmenden ülke çapında güçlü bir uyarı aldı.

Üç yıllık iktidarının en büyük yenilgisine uğrayan Blair, yerel meclislerde kontrolü kaybetti. İşçi Partisi, toplam 3.300 sandalyeli yerel meclislerde üyeliklerin 600'ünü Muhafazakar Parti'ye kaptırdı. Böylece 1997 genel seçimlerinde ülke çapında yenilgiye uğrayan Muhafazakar Parti rövanşı almış oldu. Londra'da ise belediye başkanlığı yarışına bağımsız aday olarak girdiği için İşçi Partisi'nden ihraç edilen, ‘‘Kızıl’’ lakaplı Ken Livingstone başkanlığı garantiledi.

İngiliz yerel seçimlerindeki sonuçlar şu şekilde yorumlanıyor: ‘‘Seçmen taklitçi politikaları değil, hakikisini tercih etti. Sağ söyleme kayan İşçi Partisi yerine, felsefesi öteden beri liberalizme dayanan Muhafazakar Parti'ye oy verdi.’’

Blair'in gelecek yıl için erken seçim çağrısında bulunması bekleniyor.

Blair'in yediği en ağır darbe ise, Avrupa'nın en büyük borsasını barındıran Londra'da iktidarı kaybetmesi oldu. İşçi Partisi'nin sol kanat üyesiyken bağımsız adaylığını ilan ettiği için ihraç edilen Kızıl Ken'in, Londra Belediye Başkanı seçilmesi, sembolik anlamda da olsa Blair'i sarstı.

SCHRÖDER YENİLGİYE DOYMUYOR

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in durumu Blair'den farklı değil. Schröder'in Sosyal Demokrat Partisi son altı eyalet seçiminden de yenilgiyle çıktı. Hessen, Saarland, Türingen, Saksonya ve Berlin'de seçimleri kaybedip, Brandenburg'da da salt çoğunluğu kaybeden Schröder kemer sıkma politikasının kurbanı oldu.

JOSPIN'İN İŞLERİ YOLUNDA

Blair ve Schröder'in yolunu fazla liberal bulduğu için, iki liderin politikalarına eşlik etmeyen Fransa Başbakanı Lionel Jospin ise iç siyasetteki bütün sorunlara rağmen istikrarlı bir tablo sergiliyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre bugün cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsa Jospin % 48 oranında, Jacques Chirac ise % 52 oy alacak. Jospin'in geçen ayki ankete göre 1 puanlık artış elde ettiği görülüyor. Genel seçim yapıldığı takdirde ise Jospin'in Sosyalist Partisi % 29 oy oranıyla birinci olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!