Yine ekmek krizi

Güncelleme Tarihi:

Yine ekmek krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2007 00:00

Fransa’da 200 yılı aşkın bir süredir tartışılan ekmek fiyatları yine gündemde. Dış politikadan asayişe hemen her konuda halkın tam desteğini alan Cumhurbaşkanı Sarkozy, baget fiyatlarına yüzde 5 ila 7 zam yapılmasına engel olmadığı için ilk krizini yaşıyor.

Haberin Devamı

TÜRK mutfağındakine benzer şekilde yoğun bir ekmek tüketiminin görüldüğü başlıca Avrupa ülkelerinden olan Fransa’da baget fiyatlarına yüzde 5 ila 7 oranında zam yapıldı. Zengin muhitlerdeki fırınlarda fiyatlar baget başına 1 euro (1.8 ytl) sınırına dayanınca, ekmeği hayat pahalılığın sembolü olarak gören halk ayaklandı. Tüketicilerin yüzde 90’ının her gün taze ekmek aldığı, birçoğunun da günde üç öğün baget tükettiği Fransa’da protestolar başladı. Son kamuoyu yoklamalarına göre Fransız halkının üçte ikisi, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon’un hayat pahalılığı sorununu çözebileceğine inanmıyor. Aynı Fransız halkının ezici çoğunluğu, daha geçen hafta yapılan anketlerde Sarkozy’nin asayiş uygulamaları ve dış politikasına ise tam destek vermişti.

15 YILDA YÜZDE 50 ZAM

Muhalefetin yanısıra özellikle sol basın da, en önemli seçim vaatlerinden biri hayat pahalılığını azaltmak olan Sarkozy’ye yüklenmeye başladı. Liberation Gazetesi, manşetten verdiği zam haberinde altın bir baget resmi kullandı ve Sarkozy’nin ekonomik reformlarının ortadireği ezip zenginlere avantaj sağladığını yazdı. Le Monde’da yayınlanan bir karikatürde de, First Lady Cecilia Sarkozy, "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyen Fransa Kraliçesi Marie-Antoinette’e benzetildi. Les Dernieres Nouvelles D’Alsace, ekmek fiyatlarının da hava durumu gibi günlük konuşmaların bir parçası haline gelmeye başladığı uyarısını yaptı. Buğday fiyatları düşmesine rağmen ekmek fiyatlarının 15 yılda yüzde 50 zamlanması tepki çekiyor. Vergi indirimleri ve işçilere yönelik reformlarla hayat pahalılığını bitireceği vaadinde bulunan Sarkozy de hemen harekete geçti. Maliya Bakanı Christine Lagarde "teyakkuzda" olduğunu açıklarken, 1978’den beri serbest piyasa şartlarına bırakılan ekmek fiyatlarına narh konması yeniden gündeme geldi.

/images/100/0x0/55eb1f8ef018fbb8f8acaef5


Fransız Devrimi’nden beri hep aynı dert

İNCE, uzun şekli ve nar gibi kızarmış kabuğuyla çıtır çıtır bagetler, Fransa tarihinde bir türlü bitmek bilmeyen ekmek kavgasının başrol oyuncusu oldu hep. 1789 yılında başlayıp dünya tarihini değiştiren Fransız İhtilali’nden bu yana baget, tarihi anektodlarda sık sık yer aldı. Fransa’da Ortaçağ’da ekmek yokluğundan birçok köylü ayaklanması yaşanmıştı. İhtilal sonrasında da Onaltıncı Louis’nin eşi Fransa Kraliçesi Marie Antoinette, ekmek bulamayan yoksul halkı aşağılayarak "O zaman pasta yesinler" demiş ve giyotinde can vermişti.

BAGETİN MUCİDİ NAPOLYON

BAZI tarihçiler, bagetin devrimden sonra Napolyon tarafından icat edildiğini öne sürüyor. O güne dek yuvarlak pişirilen ekmekler bu haldeyken taşınamıyordu. Rusya seferine hazırlanan Fransız İmparatoru, ekmeklere ince, uzun bir şekil verilerek askerlerin pantolonuna sığabilmesini planlamıştı. Böylece baget, Napolyon’un ordularıyla tüm Avrupa’ya yayılırken, Fransa’daki ekmek kavgası da bugüne kadar sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!