Yine aynı plan

Güncelleme Tarihi:

Yine aynı plan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2005 02:01

Londra, 56 kişinin öldüğü 7/7 saldılarından tam iki hafta sonra, dün yine aynı kombinasyonda bir eylem dizisine oldu. Üç metro istasyonu ve bir otobüste aynı anda gerçekleşen patlamalarda ölü yok, bir yaralı var. Başbakan Blair, saldırıların korkutma amaçlı olduğunu söylerken, uzmanlar, saldırıları ‘amatörce’ olarak niteledi.

LONDRA’yı kana bulayan 7 Temmuz saldırılarından iki hafta sonra İngiltere yeniden teröristlerin hedefi oldu. Teröristler önceki saldırıda olduğu gibi yine 3 metro istasyonu ve bir otobüsü havaya uçurmaya teşebbüs ettiler. Ancak bu defa etkili olamadılar. Warren Street, Shepherd’s Bush ve Oval istasyonlarında, sadece fünye patlamasından oluşan küçük patlamalar meydana geldi. Hackney’de bir otobüste gerçekleşen patlama, aracın camlarının kırılmasına yol açtığı bildirildi. Bir süre paniğe neden olan olaylar sırasında 3 metro hattı trafiğe kapatıldı. Tek yaralanma vakası, Oval istasyonda duran bir trende, bir terörist tarafından patlatılmaya çalışılan, ancak ‘bir şampanya şişesi kadar ses çıkaran’ bir bomba nedeniyle yaşandı.

Başbakan Tony Blair, eylemlerin korkutma amaçlı olduğunu söyleyerek, ‘Yılmayacağız’ dedi. Londra polis şefi Ian Blair, saldırıların öldürmek için planlandığını ifade etti.

Uzmanlar Warren Street metrosu ve otobüsteki bombaların patlatıldığını, ancak üretim hatası nedeniyle etkili olmadığını, diğer iki bombanın ise hiç patlamadığını, tanıkların ifadelerinden yola çıkarak, sadece fünyelerinin yanmış olabileceğini sanıyor.

Londra’daki Jane’s Terörizm ve İsyan Merkezi’nden Jeremy Binnie, kalabalığın yoğun olduğu bir saate rastlamayan, az kullanılan istasyonlarıda gerçekleşen saldırıların, teröristler için ‘tam bir fiyasko’ olduğunu söyleyerek, ‘Birçok yönden çok amatörce görünüyor’ dedi.

Kablolu terörist elden kaçtı

Dünkü olayların en ciddisi Warren Street istasyonundaki patlama sırasında yaşandı. İstasyonda duran trende sırt çantasındaki bombayı patlatmak isteyen teröriste üç yolcu müdahale etti. Vagonda yaşanan boğuşma sırasında patlayan, zaten teknik olarak düzgün imal edilmemiş bomba, tehlike yaratacak boyutta bir hasar yaratmadı. Patlama o kadar etkisizdi ki, sırt çantasını bırakan terörist, gömleğinden kablolar sarkar bir halde kaçmaya başladı. Metrodan panikle çıkan kalabalığın arasına dalan ve ‘mavi gömlekli, Asyalı veya siyah biri’ olarak tanımlanan terörist kayıplara karışırken, ihbarları değerlendiren polis sonuç alamadı. Tamamı kaçtığı sanılan teröristler, binlerce kent kamerası kaydından tespit edilmeye çalışılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!