Yılmaz'dan Simitis'e PKK uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yılmazdan Simitise PKK uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Antalya'da dün başlayan Balkan Zirvesi, Suriye ile yaşanan gerginlik ve Kosova krizinin gölgesinde gerçekleşiyor. Türkiye, 7 ülkenin katılımıyla dün başlayan zirvede PKK'ya açık destek veren Suriye'yle ilgili haklılığını anlatmak için ikili görüşmeler dahil, her zemini kullanıyor.

Başbakan Mesut Yılmaz da, Yunanlı meslektaşı Costas Simitis'le yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Suriye politikasını hatırlatarak, Atina'nın PKK'ya verdiği desteği kesmesini istedi. Zirvede, başlıca konulardan bir tanesi de, NATO'nun Kosova'da Sırp hedeflerine karşı olası bir hava operasyonu için geri sayıma geçildiği sıralarda, diplomatik ve barışçı çözümler için yapılan girişimlerdi.

Ülkesindeki mahalli seçimler için toplantılara dün sabah gelen Simitis, Yılmaz'la sabahki oturumun öncesinde toplantının yapıldığı otelin balkonunda 10 dakika başbaşa bir görüşme yaptı. Akşam saatlerinde iki başbakan tekrar kapsamlı bir görüşme için bir araya geldi. Simitis, zirveye Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos, hükümet sözcüsü Dimitrios Reppas, üst düzey diplomatlar ve 50 gazeteciyle geldi.

ATİNA YARDIMCI OLSUN

Dün akşam saatlerinde Yılmaz ile Simitis arasındaki görüşmede, Türkiye'nin, teröre verilen destekle ilgili endişelerinin yanısıra, Kıbrıs, Ege ve diğer bölgesel konular da masaya yatırıldı. Ancak, iki başbakanın görüşmesinin ana konusu, Yılmaz'ın Simitis'e PKK'ya verilen desteğin kesilmesi konusunda yaptığı uyarılar oldu.

Yılmaz, Simitis'e, ‘PKK’nın Yunanistan'da barındırılmamasını istiyoruz. Bunun ilişkilerimizde ana başlangıç noktası olduğunu belirtmek istiyorum' dedi. Yılmaz'ın ayrıca, Yunanlı meslektaşına, Atina'nın bu konuda Ankara'ya yardımcı olacağını umduğunu söylediği öğrenildi.

Ayrıca, dün Kosova'da konusunda Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Yugoslavya, Romanya ve Arnavutluk arasında tartışmalar yaşandı. Yugoslav Başbakanı Kosova'ya yapılacak bir müdahalenin içişlerine karışma olduğunu iddia ederek, diğer ülkelere karşı çıktı.

Antalya'daki Balkan Zirvesinde bugün yayınlanacak ortak bildiride de, Kosova konusuyla ilgili Yugoslav yönetimine çok sert uyarıların çıkacağı ifade edildi. Yugoslavya'nın bu bildiriye rezerv koyduğu belirtildi.

Yunan Başbakanı Simitis konuşmasının önemli bir bölümünde üstü kapalı Türkiye'ye çattı. Yunan Başbakanı, bölge ülkeleri arasında sorunların çözümünde kuvvet kullanılmaması, BM sözleşmesine saygı gösterilmesi ve sorunların çözümü için Uluslararası Adalet Divanı'na gidilmesi gerektiğini ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!