Yılda 2 milyon insan kaçırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yılda 2 milyon insan kaçırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsan kaçakçılığı korkunç bir boyuta ulaştı. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere her yıl 2 milyon kişi, köle-işçi olarak çalıştırılmak üzere kandırılıp kaçırılıyor, kadınlar fuhuşa zorlanıyor. İnsan kaçakçılığının yıllık cirosu 8-9 milyar dolara ulaşıyor.

DÜNYA çapında her yıl, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 2 milyon kişinin insan tacirleri tarafından kaçırıldığı ortaya çıktı. Fabrika veya tarlalarla zorla işçi olarak çalıştırılan kaçakların çoğu bir süre sonra kendini fuhuş sektörünün içinde buluyor. Mafya için karlı bir sektöre dönüşen insan kaçakçılığının yıllık cirosunun 8-9 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Ülkelerin uyuşturucuyla mücadelede aldığı sıkı önlemlerin ardından insan kaçakçılığı Mafya'nın yeni gözdesi haline geldi. Özellikle Rusya ve Orta Asya cumhuriyetinde etkin olan şebekeler kadınları kaçırıp, Amerika'dan Yeni Zelanda'ya kadar dünyanın dört bir yanında seks kölesi olarak çalıştırıyor. Doğu Avrupa ve Güneydoğu Asya ülkelerinden kaçırılan çok sayıda kadın da yabancı ülkelerde fuhuşa sürükleniyor.

İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin saptamalarına göre, insan kaçakçılarının eline düşenler, genelde kendi ülkesindeki yoksulluk ve kötü yaşam koşullarından kurtulmak isteyenlerden oluşuyor. Çocuk bakıcılığı ya da lokantalarda çalıştırma vaadiyle kandırılan kadınların pasaportlarına el konuyor, daha sonra fuhuşa ya da köle işçi olarak çalışmaya zorlanıyor. Genelde AIDS ve benzeri hastalıklara yakalanan seks köleleri, çok kötü şartlarda ülkelerine dönebiliyorlar.

GLOBALLEŞMENİN KARANLIK YÜZÜ

İnsan kaçakçılığına karşı hem ABD, hem de diğer ülkelerde yeni düzenlemeler getirilmesi için çalışan Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback, ‘Gerçekten mide bulandırıcı bir ticaret, ülkeleri birbirine bağlayan ve insanların seyahat etmesini kolaylaştıran globalleşmenin karanlık yüzü’ yorumunu yapıyor.

Sayıları hızla artan insan taciri şebekelerle mücadele amacıyla BM de devreye girdi. 100 dolayında ülkeden gelen uzmanlar, halen BM'nin Viyana merkezinde, insan kaçakçılığıyla mücadeleyi öngören bir sözleşme üzerinde çalışıyor. Hazırlanacak sözleşmenin Aralık ayında İtalya'nın Palermo kentinde yapılacak uluslararası toplantıda imzalanması bekleniyor.

Rusya, insan kaçakçılarının gözde ülkesi. Rus genç kızlar, başta Batı Avrupa olmak üzere, Kanada, ABD, Meksika, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda, Tayland olmak üzere 43 ülkede para karşılığı seks yapıyor.

Hintli, Pakistanlı ve Bangladeşli kadınlar ise Katar, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri'ne kandırılıp götürülüyorlar. Hatta S.Arabistan'da bile bu ülkeden gelen kadınlara rastlanıyor.

Güney ve Orta Afrikalı kadınlar ise Nijerya üzerinden Kuzey Afrika, İspanya üzerine Avrupa ülkelerine yollanıyor.

Tacize uğradılar

DAĞILAN Sovyetler Birliği'nden dünyanın dört bir yanına dağılan genç kızların kimi fuhuş sektöründe zorla çalıştırılırken, aralarından nispeten şanslı olanları da çıkıyor. Fiziği düzgün olanlar model olarak iş bulabiliyor. Ama bu sefer de başka bir sorunla karşılaşıyorlar; cinsel taciz. Ukraynalı Kamile Tokayeva'nın başında böyle bir dert var. Kamile, Faslı model arkadaşı Nadja Ouldhajjaj ile birlikte dünyaca ünlü Elite model ajansını taciz suçlamasıyla mahkemeye verdi. İki model aynı ajansta lisanslı olarak çalışan Lübnanlı iki kardeşi cinsel tacizde bulunmakla suçluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!