Yeni Kırgız lideri yemin ederek görevine başladı

Güncelleme Tarihi:

Yeni Kırgız lideri yemin ederek görevine başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2005 11:02

Kırgızistan'ın yeni Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, “ülkesinin, hiç kimsenin jeopolitik çıkar alanı olmayacağını” söyledi.

Haberin Devamı

Kırgızistan'da 10 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin galibi  Bakiyev, bugün düzenlenen törende yemin ederek, 13 yıllık Aksar Akayev iktidarının ardından, ülkesinin ikinci devlet başkanı oldu.
  
Bakiyev, başkentin en büyük meydanı olan Alatoo'da düzenlenen yemin törenine, Başkanlık Sarayı'ndan (Ak Ev) yürüyerek, tören kıtası eşliğinde  geldi. Tören için özel olarak hazırlanan sahneye çıkan Bakiyev, “Halkın önünde, kutsal Alatoo topraklarında Anayasayı koruyacağıma ve yasalara önem vereceğime, ülkemin egemenlik ve bağımsızlığını koruyacağıma, her Kırgız vatandaşının hak ve özgürlüğüne saygı duyacağıma ve koruyacağıma, devlet başkanlığı görevini yorulmadan, hakkaniyetle ve adil bir şekilde yerine getireceğime yemin ederim” dedi.
  
Yeminin ardından Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Tuygunaalı Abdraimov tarafından Bakiyev'e Devlet Başkanlığı Mazbatası, Devlet Başkanlığı Forsu, Kırgızistan Bayrağı ve Anayasası teslim edildi.
  
Kırgızistan'ın yeni lideri Bakiyev, bunun ardından kısa bir konuşma yaptı.
  
Bakiyev, konuşmasında, ülkesinin gelişmesi ve ileri gitmesi, ekonomik kalkınması için tüm çabayı harcayacağını ifade ederken, yolsuzluk ve rüşveti yok edeceğini söyledi. Kayıt dışı ekonomiyi ortaya çıkaracağını bildiren  Bakiyev, bundan her vatandaşın yararlanmasını sağlayacağını belirtti.
  
Kırgızistan'ın bundan sonra da demokrasi yolunu izleyeceğini ve çağdaş hayat standartlarına ulaşma çabasında olacağını vurgulayan Kurmanbek Bakiyev, “halkın manevi gücünü ve geleneklerini göz ardı etmeden bunları başaracağını” söyledi.
  
Bakiyev, her ülkenin çıkarlarına saygı duyduğunu ifade ederken, ”ülkem, hiç kimsenin jeopolitik çıkar alanı olmayacaktır. Ancak, her şeyden önce halkımın ve devletimin çıkarlarını göz önünde bulunduracağım” dedi. “Bizim için önemli olan güvenlik ve Kırgızistan'ın gelişmesidir” diyen Bakiyev, “bununla birlikte bölgede barış, küresel destekle başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.
  
Kurmanbek Bakiyev'in yemin töreni daha sonra düzenlenen bir konserle sona erdi.
  
Yemin töreninde Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül temsil etti. Kazakistan'dan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Başbakan Daniyal Ahmetov ile çok sayıda bakan, Tacikistan'dan Başbakan Akil Akilov, ABD'den Ticaret Bakanı Carlos Guttieres ve Ukrayna'dan Dışişleri Bakanı Boris Tarasyuk ile  Belarus ve Özbekistan meclis başkanları ve Rusya Federasyon Konseyi başkanı törene katıldı.
  
Törene katılan uluslararası örgütlerin temsilcileri arasında ise BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Avrupa Bölümü Direktörü Sergey Ordconikidze, AB Orta Asya Özel Temsilcisi Ian Kubish, AGİT Genel Sekreteri Mark Perren de Brishambo, AGİT Özel Temsilcisi Aloijz Peterle, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Genel Sekreteri Vladimir Ruşaylo, BDT Ortak Güvenlik Örgütü Genel Sekreteri Nikolay Bordcuya ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Zyan Deryan gibi isimler bulunuyordu.
  
Kırgızistan'da 13 yıllık Aksar Akayev iktidarının 24 Mart'ta devrilmesinin ardından 10 Temmuz'da yapılan seçimlerde ülkenin ikinci devlet başkanı olan Kurmanbek Bakiyev, yemin törenine katılan konukların onuruna öğle yemeği verecek.
  
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katılacağı yemek, basına kapalı gerçekleşecek.
  
Tören nedeniyle Kırgızistan'da bulunan Gönül, akşam üzeri Devlet Başkanı Bakiyev tarafından kabul edilecek. Gönül, daha sonra Türk işadamlarının onuruna verdiği akşam yemeğine katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!